1Informasjon

Bygningsdeler som utsettes for fukt kan lett få overflatevekst av alger, !av eller mose. Plantene vokser sak­te og kan finnes på alle typer av underlag som stein, puss og trevirke. De medfører liten eller ingen teknisk skade. De kan både virke skjemmende og berikende for en bygning eller et bygningsmiljø.

Beskrivelser

Alger opptrer som et tynt, grønt til svart belegg på fuktutsatte og skyggefulle steder, som nordvegger og grunnmurer.

Lav danner fastsittende skorper el­ler blad-/rosettformede utvekster. Lav tåler tørke meget godt, og kan overleve på solrike og tørre steder. Vanlige voksesteder er vindskier, vannbord og takstein.

Mose vokser fra små, grønne puter til mer sammenhengende tepper. Ofte på relativt solutsatte steder.

2Vekstforhold

Overflaten

Etableringsfasen er vanskelig for plantene. Når de først har fått anledning til å vokse seg fast på overflaten, er fortsatt vekst vesentlig enklere. Derfor er det ty­pisk a finne lav, alger eller mose på ujevne, ru flater. Tilsvarende gjel­der for klebrige underlag, f.eks. ny­ beisede vegger.

Nedfukting

Jo lengre tid og oftere overflaten er fuktig, desto bedre er vekstforholdene. Flatens orientering har derfor stor betydning. Skygge­fulle nordvegger med langsom ut­tørking på grunn av liten solopp­varming, gir godt grunnlag for alge­vekst. Det har også mye a si om flaten har god avrenning eller ikke. Det er vanlig å se misfarging fra lav på horisontale flater som vannbord og balkongrekkverk.

3Skader

Skader

Lav, alger og mose påvirker ikke underlaget så mye, de er mer et symptom på manglende vedlike­hold og på fuktig underlag. Vanligvis er underlaget uskadd, men !av og mose vokser selvsagt også på råtnende trevirke. Ved at mose holder på fuktighet, øker fa­ren for frostsprengning på tegl og råteskader i tre.

4Forebyggende tiltak

Kontroll

Jevnlig undersøkelse av bygningen.

Omgivelser

Vegetasjon som skyg­ger for vegger, slik at uttørking re­duseres, bør om mulig beskjæres. Trær som dekker deler av takflater har stor innvirkning på plantevek­sten p.g.a. skyggevirkning.

Kjemikalier

Å hindre vekst av lav, alger og mose med kjemiske midler er ikke å anbefale, da impregnering av tre eller tegl bare gir en kortvarig effekt.

5Rengjøring

Høytrykkspyler må ikke brukes på trevirke. Man far altfor sterk slitasje av overflaten.

Også på tegl og stein setter høy­trykkspyling lett spor som ikke lar seg fjerne på flere år.

Alger

Fjernes ved at det først fuktes med vann, evt. tilsatt grønnsåpe el­ler oppvaskmiddel (middel som senker overflatespenningen). Der­etter skrubbes overflaten med stiv børste.

Lav

Børstes lettest vekk når den er tørr. Restene vaskes bort som be­skrevet ovenfor.

Mose

Fjernes enklest når den er våt. Bruk en plastrive for a ta bort mose på taket.

lkke!

Fjern mose og lav for enhver pris. I mange tilfeller kan man la mose og lav fa lov ti! a vokse på grunnmurer, trapper og skiferheller fordi det er berikende for bygnings­miljøet og de negative konsekven­sene ved slik vekst er så små.

6Litteratur

Mattsson, J. & Jenssen, K.M.: Biologiske skadegjørere i byg­ninger. Mycoteam, Oslo 1991.