Utvalgte kulturminner

«Dagens avis, takk!»

Mang en tromsøværing har nok stått i kø for å lese rykende ferske nyheter, skaffet seg et telefonkort i forbifarten, eller kjøpt seg en aldri så liten sjokoladebit fra Rakettkiosken i Tromsø i løpet av de siste 100 årene. Rakettkiosken er månedens kulturminne i januar.

Publisert: 14. januar 2017 | Endret: 30. januar 2024

Bilde av månedens kulturminne i januar: Rakettkiosken på Stortorget i Tromsø. Foto: Birger Lindstad
Rakettkiosken Månedens kulturminne i januar: Rakettkiosken på Stortorget i Tromsø. Foto: Birger Lindstad © Riksantikvaren

Samtidig som varene i kiosken har blitt skiftet ut i takt med tromsøværingenes endrede vaner, informasjonsteknologiens lynraske utvikling og økende globalisering, har også kundene og kvinnene i luka kommet og gått. For det var stort sett kvinner som drev Rakettkiosken, eller Løkkekiosken som den også ble omtalt som, etter 18 år gamle Margit Løkke. Hun var den første innehaveren av aviskiosken fra 1911.

Lurer du på hvorfor kiosken har fått kallenavnet «Raketten», eller har du lyst til å vite mer om den lille arkitektoniske perlen på Stortorget i Tromsø? Da kan du lese mer om månedens kulturminne i januar i Kulturminnesøk.

Les mer om Rakettkiosken i Kulturminnesøk

I Kulturminnesøk finner du en oversikt over kulturminner i Norge. Her kan du også registrere dine egne kulturminner.

14.01.2013 12:00 endret 13.07.2017 13:26