Nyheter

Brann i Katedralen i Rouen

Et ikon fra 1100-tallet sto i flammer. 

Publisert: 11. juli 2024 | Endret: 12. juli 2024

Cathédrale Notre-Dame de Rouen Katedralen i Rouen er fra 1100-tallet og spenner arkitekturhistorisk fra tidlig gotisk- til sengotisk og renessanse. Foto: Wikimedia Commons

– Det var veldig trist å se den dramatiske brannen som rammet katedralen i Rouen, sier riksantikvar Hanna Geiran. –  Dette er et kulturminne som er oppført på Unescos verdensarvliste sammen med deler av Rouens historiske bykjerne, sier Geiran. 

Katedralen ligger i byen Rouen i Normandie, nordvest i Frankrike. Den ble bygget mellom 1202 og 1880, og er berømt for sine tre tårn, i hver sin stil. Kirken var tidligere kroningskirke og gravkirke for hertugene av Normandie. Normandie har hatt tette bånd til Norden, blant annet gjennom vikingfyrsten Rollo, og mange har trodd at han var identisk med den norske vikingen Gange-Rolv. 

Katedralen i Rouen er også knyttet til Olav den hellige. Det sies at vann fra brønnen i en krypt i kirken ble brukt under dåpen av Olav Haraldsson vinteren 1014. 

Det har vært en kirke i Rouen helt siden 300-tallet. Byggingen av den nåværende katedralen startet på 1100-tallet i tidlig gotisk stil. Gjennom hundreårene har katedralen blitt rammet og skadet av lynnedslag, branner, religionskriger og orkan, og ble også bombet av allierte styrker under andre verdenskrig. Kirken er alltid blitt bygget opp igjen, og arkitekturhistorisk spenner kirken fra tidlig gotisk- til sengotisk og renessanse. 

–  I alle branner er det liv og helse som kommer først. Likevel vet vi at når en kulturhistorisk bygning brenner så berører det mange, og katedralen i Rouen er en kirke mange har et forhold til, både i Frankrike og internasjonalt, sier Geiran. – Det er godt å se at brannen er slukket og at brannvesenet i Rouen har fått begrenset skadene i så stor grad som mulig.  

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153