Nyheter

Linoljemaling: 10 gode grunner til at du bør male huset med linolje

Skal du male huset i sommer? Da anbefaler Riksantikvaren linoljemaling. Her får du vite hvorfor og hvordan.

Publisert: 27. april 2023 | Endret: 7. juni 2024

Linoljemaling er bra for gamle hus.
Slik maler du med linolje: Malerikonservator Jon Brænne viser deg hvordan du skal male med linolje. Foto: Ole Kristian Losvik/Losol.
  • Riksantikvaren har lang erfaring med bruk av linoljemaling på historiske bygninger. Vi anbefaler å bruke linoljemaling som er laget av linolje, naturlig fyllstoff, revede pigmenter og uten tilsatte løsningsmidler.
  • Linoljemaling blir diffusjonsåpen etter at den er påført. Det vil si at malingen begynner å danne små krakeleringer slik at damptrykket i treverket kan slippes ut. At treverket har mulighet til å avgi fukt kan hindre råteskader. For mange eller for tykke malingslag er ikke heldig, da svekkes diffusjonsåpenheten.
  • Gjør gode forberedelser før du maler. Fjern løs maling, rengjør overflaten – men unngå kjemikalier og sandblåsing. Bruk hageslange fremfor en høytrykkspyler.
  • Før du maler bør du sjekke hva huset er malt med før. Hvis huset er eldre enn 1950 kan eldre malingslag inneholde bly, og da må du bruke verneutstyr om du skal skrape.
  • Du bør alltid sjekke hva linoljemalingen inneholder, og bruk riktig utstyr når du maler. Rengjør utstyret med linoljesåpe – du trenger ikke løsemidler som whitesprit/lavaromatisk terpentin når du maler med linoljemaling.
  • Viktig! Vannet du renser penslene med må ikke helles i vasken, men leveres som spesialavfall. Dette gjelder all type maling, også moderne malingstyper som kan rensens med vann.
  • Mal når det er tørt og overskyet, og unngå å male dersom treverket er fuktig. Linoljemaling har lengre tørketid enn annen maling. Bruk gjerne presenning og dekk områdene du maler, både før og mens malingen tørker. På den måten får linoljemalingen tid til å oksidere, uten at sollys eller løse partikler som pollen forringer prosessen og resultatet.
  • Vask huset, da trenger du ikke å male så ofte. Linoljemaling har lang levetid, men etter noen år vil overflaten på de mest eksponerte fasadene mattes. Dette er en naturlig aldringsprosess for linoljemaling og kalles kritting. Det betyr at malingen ofrer seg, men ikke nødvendigvis at du må male på nytt. Det gode ved linoljemaling er at den over tid brytes ned slik at det ikke bygges så tykke lag når det er på tide å male igjen.
  • Har du fått svertesopp? Det er ufarlig, og det aller meste kan du fjerne med en vask!