Nyheter

Pris til boken om Sikkerhetsrådets sal

Grafill premierer årlig de vakreste bøkene som har blitt formgitt. Under prisutdelingen denne uken fikk boken om Sikkerhetsrådets sal sølv i kategorien «Årets vakreste faktabok 2019».

Publisert: 10. mai 2019 | Endret: 30. januar 2024

Bilde av sikkerhetsrådets sal. Fotografert av Ivan Brodey
Sikkerhetsrådets Sal Foto: Foto: Ivan Brodey©Per Krohg-BONO.jpg

Sikkerhetsrådets sal sto ferdig da FN åpnet sitt nye hovedkvarter på Manhattan i 1952. Boken «Sikkerhetsrådets sal» nyanserer historien om Arnstein Arnebergs prosjekt gitt til ham av FNs første generalsekretær Trygve Lie. Sammen med Else Poulsson og Per Krohg formga Arneberg salen nennsomt og salen har siden blitt omtalt som det viktigste rommet i verden.

Riksantikvaren tok i 2018 initiativ til å lage denne boken for å skrive og dokumentere de spennende historiene som utgjør bakteppet for den historiske salen. I forbindelse med FNs store restaurering av FN-bygget på 2000-tallet var Riksantikvaren rådgiver i arbeidet. Dypdykk i historiske arkiver og detektivarbeid for å få tak i originalt design ble viktig for å istandsette den vakre salen til fordums prakt.

Boken ble gitt ut som et samarbeid mellom Riksantikvaren, Nasjonalmuseet for arkitektur og Forlaget Press.  Boken er rikt illustrert, med både arkivbilder og bilder fra salen i dag. Helt avgjørende for det visuelle resultatet, var designer Rune Døli og fotograf Ivan Brodeys innsats – med god hjelp fra bokens billedredaktør Tone Svinningen.

Med utmerkelsen fra Grafill skriver juryen i sin begrunnelse:
«Dette er en bok som skal skildre en av historiens viktigste arenaer for diskusjoner og beslutninger, og det lykkes den med på alle plan. Arnebergs visjon om en nøytral karakter for tegningene av rommet blir direkte ivaretatt i bokens valg av design og materialer. Det ubestrøkne mot det glatte, ledsaget av en nøytral behandling av typografi der også bildene får sin fortjente oppmerksomhet. Systematiseringen av innholdet er enkelt, men smart løst. Ivan Brodeys fotografier gir en direkte dokumentarisk opplevelse som virker som en kontrast og på samme tid et supplement, men som samtidig opprettholder en interessant og sterk seksjonering igjennom bokens kronologi.»

Se presentasjon av boka her: https://vimeo.com/334382380

Nyhetssak om årets vakreste bøker: https://www.grafill.no/avb/nyheter/arets-vakreste-boker-er-karet

Les mer om boken «Sikkerhetsrådets sal» her: https://www.riksantikvaren.no/Aktuelt/Nyheter/Bok-og-utstilling-om-Sikkerhetsraadets-sal

Redaksjonen besto av: Jørn Holme (red.), Nina Berre, Linda Veiby, Siri Wolland og Maria Csaszni Rygh. Billedredaktør Tone Svinningen. Grafisk design: Modest, Rune Døli, og Forlaget Press ved red. Trygve Riiser Gundersen. Nye fotografier av Ivan Brodey.

Dato 10.05.2019 17:14 endret 10.05.2019 17:18