Eøs-prosjekt

Levende kultur­arv i barokk­palasset

Palasset i Goszcz var et vakkert eksempel på barokk arkitektur, men som ble lagt i ruiner av store branner. Ved å istandsette hovedkonstruksjonen kan palasset igjen åpnes for besøkende og bli et kulturelt samlingspunkt i Twardogóra kommune. Prosjektet er i samarbeid med blant annet INTBAU Norge.

Publisert: 12. juni 2023 | Endret: 13. desember 2023

Ruiner av et rikt dekorert palass, uten tak og vinduer. Bildet viser den opprinnelige hovedinngangen, med søyler og ornamenter i mur.
Palasset i Goszcz Det storslåtte barokkpalasset i Goszcz har ligget i ruiner etter en storbrann i 1947, men er nå iferd med å bli restaurert. Foto: Andrzej Makarczuk

Om prosjektet

Den første omtalen av barokkåpalasset i Goszcz er datert til 23. april 1155, i en bulle fra pave Hadrian IV. Fra 1100-1600-tallet tilfalt eiendommen biskopene i Wrocław, for deretter å bli overført til kronen. Barokkpalassets konstruksjon er inspirert av slottene Versailles og Vaux-le-Vicomte. Det ble bygget i 1749, og designet av Karl Marcin Frantz, en av barokkepokens mest kjente arkitekter. Julaften 1947 brøt det ut en stor brann, og til tross for iherdig innsats fra brannmannskapet brant slottet ned til grunnen. Senere kom en katastrofal storbrann i 1947, som la palasset i nærmest ruiner. I 2013 begynte lokale myndigheter ved Twardogóra kommune en omfattende rekonstrueringsprosess av slottskompleksets vestre fløy. 

I dette prosjektet skal slottets hovedkonstruksjon renoveres og istandsettes. Slottsveggene strykes og gjenreises, og det vil bli lagt vekt på å gjenskape historiske og estetiske detaljer. Videre skal bygningen revitaliseres og omskapes til et besøkelsessenter for turister. Lokal deltakelse og engasjement rundt slottet og restaureringsprosjektet er en viktig del av revitaliseringen av dette historiske monumentet. Her vil det bli arrangert utstillinger, samt kultur- og utdanningstilbud så snart renoveringsarbeidet tillater det.  Planlagte aktiviteter på slottet inkluderer blant annet foredrag om lokal historie, workshops, teaterforestillinger, konserter, gastronomisk marked, utendørs malerkurs og utstillinger, spillkvelder for barn og unge, samt kurs i historisk dans.  

Norsk partnerskap

INTBAU Norge er den norske avdelingen av det internasjonale nettverket Internasjonalt Nettverk for Tradisjonell Byggeskikk, Arkitektur og Urbanisme. Det er et aktivt nettverk av individer og institusjoner som er opptatt av å skape menneskelige og harmoniske bygninger og steder med respekt for lokale tradisjoner. INTBAU Norge driver organisasjons-, informasjons- og prosjektarbeid i Norge og utlandet, knyttet til foreningens formål. 

I dette prosjektet vil INTBAU Norge bidra med kunnskap og erfaring knyttet til gjenreising av historiske bygninger, blant annet ved delta i restaureringsarbeidet med å sikre slottsveggene. De vil også bidra med gjennomføringen av konferanser, workshops, utstillinger og øvrige kulturarrangementer. Den 27. og 28. mai 2023 ble palasset formelt åpnet for besøkende med en stor kulturfestival.  

Link til palassets hjemmeside:

Goszcz-palasset – Twardogóra kommune (twardogora.pl)

Goszcz Palasset i Goszcz dekket med stillas
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz innsiden av palasset
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz Dronebilde av palasset under restaureringen
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz Norske partnere fra INTBAU norge på gjensidig besøk, og på befaring i palasset.
Foto: Marcin Wrześniacki/Gmina Twardogóra
Goszcz Kveldsstemning på palasset
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz Palasset etter restaurering. Penere vegger og med moderne trapp
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz Renovering av palassets murer og installering av solcellepaneler
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz Arbeidere jobber på palasset om vinteren
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz Åpning av det restaurerte palasset med besøkende og representanter fra Twardogóra kommune
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Goszcz Dronebilde/oversiktsbilde av ruinene av palasset før restaurering
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
Gosczc Ruinene av palasset før renovering
Foto: Marcin Wrześniacki/ Gmina Twardogóra
 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Polen

 • Prosjekteier

  Twardogóra Commune

 • Nettsted

  twardogora.pl

 • Norsk partner

  INTBAU Norge

 • Partners nettsted

  www.intbaunorge.no

 • Beløp

  € 1 962 057,19