Pressemelding

Gjøsegården fredet

Gjøsegården i Kongsvinger var det første tuberkulosesanatoriet i Norge. I dag ble kurbygningen «Slottet» fredet av Riksantikvaren.

Publisert: 12. oktober 2018 | Endret: 18. desember 2019

Bilde av Gjøsegården på fredningsdagen. Foto er tatt av Bodil Johanne Paulsen, Riksantikvaren
gården sett fra siden. Gjøsegården på fredningsdagen. Foto: Bodil Johanne Paulsen, Riksantikvaren

Formålet med fredningen er å bevare kurbygningen som et arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksempel på et tidlig tuberkulosesanatorium i sveitserstil. «Slottet» er en laftet bygning fra 1700-tallet, som opprinnelig var en stor loftsbygning i to etasjer. Før den ble bygd om til sanatorium, var det tingstue i første etasje.

Bygningen har inneholdt værelser for lungesyke som fikk behandling på Gjøsegården under tiden det var sanatorium på gården, fra 1894 til 1941. Tuberkulose var en sykdom som rammet befolkningen hardt på den tiden da sanatoriet ble opprettet, og sanatoriet ble drevet etter datidens mest moderne kurmetoder i landet. Bygningen har en sjeldent rik utsmykning i sveitserstil med verandaer i to etasjer rundt hele bygningen.

Bilde av Gjøsegårdens utside, med alle de vakre utskjærte detaljene. Foto er tatt av Bodil Johanne Paulsen, Riksantikvaren
Vakre utskjæringer Gjøsegården har mange vakre utskjærte detaljer. Foto: Bodil Johanne Paulsen, Riksantikvaren

Fredningen

Det er kurbygningen «Slottet» ved Gjøsegården som er fredet. Fredningen omfatter bygningens eksteriør og interiør, og et område rundt bygningen.

Fredningssaken er utarbeidet av Hedmark fylkeskommune.

12.10.2018 14:27 endret 12.10.2018 14:33

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153