Utvalgte kulturminner

Ut på tur – i kulturmiljø!

Hjemmekontorene breier seg utover kjøkken- og spisebord, barn og dyr går i beina på oss, og med reiserestriksjoner er det ikke bare enkelt å finne på noe gøy. Heldigvis bor vi i et land som byr på flotte turmuligheter, hvor vi har lov til å bevege oss fritt de aller fleste steder – til lands, til fjells, langs kysten og i byen. Da er det godt at vinterferien straks står for døren, også i koronaens tid.

Publisert: 23. februar 2021 | Endret: 29. januar 2024

Oversikt over Abborhøgda om det omsluttende kulturlandskapet
Abborhøgda kulturmiljø ligger langs en av de historiske vandrerutene, Finnskogrunden, og er et vakkert sted å besøke. Abborhøgda er et skogfinsk gårdstun med omsluttende kulturlandskap, som begge er freda i 2019. Foto: Trond A, Isaksen, Riksantikvaren

Ut på tur, der du er.

I skog og mark. Har du gått alle turene allerede sier du? Da foreslår vi å gi turen en ny dimensjon ved å besøke et kulturmiljø, eller et kulturminne. Kanskje oppdager du en helt ny tur? På Riksantikvarens nett-tjeneste kulturminnesok.no, kan du søke opp spesifikke kulturminner etter navn, som Røros kirke, eller du kan skrive inn navnet på området du befinner deg i, og se hva du får.

Der  kan du utforske hvilke kulturminner som finnes rundt deg, enten ved få de opp som en liste, eller å utforske de via kart-funksjonen. Hvis du så velger funksjonen «I nærheten» (knappen er rett under «Vis i kart») vil du og kunne se andre kulturminner i området. Kartfunksjonen i Kulturminnesøk har godt synlige stier, og du kan ofte finne stier som ikke vises i andre kartløsninger.

Bor du midt i byen? Ta en bysafari, da vel! De fleste byer har egne sider med turløyper i byen, som Visit Oslo. Hva med et besøk til Akershus Festning i Oslo, eller en pizza på Apoteket Bien i Bergen? Kanskje i Trondheim eller gjenreisningsbyen i Kirkenes? Bor du på landet eller ved kysten? Lokalt kan man finne for eksempel kirker, husmannsplasser, skolestuer, bygdeborger, gravhauger, gamle ferdselsårer, naust og fartøy. Undertegnede bor i Indre Østfold og gjennom små, lokale kulturminner i kulturminnesok.no, fant jeg beskjedne rester etter husmannsplasser, og ble kjent med «Vinterveien». Vinterveien  var for meg bare en stille tursti som jeg har brukt i flere år, og som har nå blitt en fortelling om et folksomt område med liv og aktivitet. For eksempel historien om Tomanns-Maren som bodde på plassen Skaugen!

Akershus festning byr på brosteinsgater og spennende stier!
Foto: Anders Amlo
Apoteket Bien i Bergen Apoteket Bien er i dag en restaurant.
Foto: David40226543, Wikimedia commons
Erkebispegården i Trondheim Erkebispegården, en del av middelalderbyen i Trondheim.
Foto: Lene Buskoven, Riksantikvaren
Kartutsnitt fra Kartverket På Skaugen i Hobøl bodde Tomanns-Maren en gang på 1800-tallet.
Foto: Gunnar A. Hjorthaug

Kul tur!

KulTur-appen er DNTs nye tur-app for barn. Last den ned, registrer turaktiviteter og turlengde, og samle poeng hver gang dere er ute! Med tre ulike brett og 45 forskjellige vinteraktiviteter kan dere glede dere til mange gøyale opplevelser ute i naturen med Kul Tur. dnt.no kan du også ta digitale kurs gratis, blant annet Min første vintertur, Sov (godt) ute om vinteren og Bål og mat på vintertur. Du kan også leie DNT-hytter og finne tips til hjemme-vinterferie.

På DNTs sider ut.no kan du finne et utall av turforslag, søke i området der du bor og laste ned turkart. På ut.no finner du også informasjon om Historiske vandreruter, et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.

Jakobineruta Jakobineruta, en av de Historiske vandrerutene, går til lands og til vanns ved Drøbak.
Foto: Åse Bitustøl, Riksantikvaren
Finnskogrunden Finnskogrunden, en av de Historiske vandrerutene, kan gås fra Austmarka på Kongsvinger.
Foto: Louise Brunborg-Næss, Riksantikvaren
Finnskogrunden Finnskogrunden er 53 km lang og tar 3 dager om man vil gå hele.
Foto: Louise Brunborg-Næss, Riksantikvaren
Flyktningeruta, Historisk vandrerute Flyktningeruta går fra øst for Oslo til svenskegrensa. Du kan velge å gå bare en liten del av den og for eksempel besøke Milorghula i Østmarka.
Foto: Louise Brunborg-Næss, Riksantikvaren

Har du hørt om Geocaching?

Geocaching kan vanskelig oversettes til godt norsk, men betyr jakt på små gjenstander, over hele verden, eller det man rekker! Dette er en internasjonal aktivitet og det finnes mer enn 3 millioner cacher på planeten. Det kan sammenlignes med orientering, hvor man finner frem til en gjenstand ved hjelp av GPS og en app, i stedet for kart og kompass. Geocaching passer for folk i alle aldre, alle fra småbarn til pensjonister kan ha det gøy! Noen av cachene (uttales «kæsj») er tilgjengelige for rullestolbrukere, det finnes cacher for alle. Om du liker fjellklatring, seiling, byvandring, historie, geologi, arkitektur, utsiktspunkter eller bare en kopp kaffe med bolle – finnes det en cache.

Gjenstander eller «cacher» kommer i forskjellige former og størrelser. De kan være enkle eller vanskelige å finne, og består av en beholder med en papir-logg som man signerer i når man har funnet cachen. Geocaching er i utgangspunktet helt gratis, og du kan finne mange cacher uten å betale. Dersom du skulle ønske å avansere, er det mulig å betale premium-medlemskap for å få tilgang til tilleggsfunksjoner. For å geocache må du som et minimum ha en smarttelefon med GPS og laste ned geocaching-appen som viser informasjon om cachene og viser vei til cachen. Når du finner en cache, åpner du den pent, signerer i loggen (ha med egen penn), og legger den tilbake på riktig plass. Åpner du en cache i regnvær skal du også passe på at loggen ikke blir våt. I noen cacher ligger det «bytteting» tiltenkt barn så de kan bytte noe som ligger i cachen med en medbrakt ting som nestemann kan finne. Når cachen er funnet og loggen signert, kan du registrere det i appen. På den måten holder du orden på alle funn du gjør. Det er viktig å lete med øynene så man ikke ødelegger noe ved å tråkke, rive eller knekke. Dette kan være spesielt viktig der cacher er plassert i kulturmiljø. Det finnes over 3 millioner cacher i verden og informasjon om alle cachene finner du på nettstedet www.geocaching.com

Geocaching i kulturmiljø?

Hvis du vil, kan du kombinere Geocaching med kulturminner og kulturmiljø. Mange av kulturmiljøene og kulturminnene du finner på www.kulturminnesok.no ligger i områder som også har flere cacher. Dette kan du gjøre ved å først søke opp et kulturminne i på Kulturminnesøk, og så søke opp det samme området i Geocache appen, og se om det ligger cacher der. Du kan for eksempel besøket det fredede kulturmiljøet Bygdøy, hvor det er mange cacher, eller besøke Ishavskatedralen i Tromsø, hvor det finnes flere cacher like ved. Eller sjekke akkurat der du bor? Kanskje finner du noe du ikke visste at eksisterer selv om du har gått forbi mange ganger?

Her kan du lese mer om Geocaching i Norge: https://www.gcinfo.no/

God tur!

Last ned den offisielle Geocach-appen her

For iPhone/iPad : Apple-store

For Android : Google play

Kongeskogen på Bygdøy Bygdøy, et av 12 fredete kulturmiljøer. Her finnes mange cacher!
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Tromsdalen kirke Eller Ishavskatedralen som den også kalles. I området rundt kirken er det mange cacher.
Foto: Siri Wolland, Riksantikvaren
Eksempel på geocache Slik kan en cache se ut. Denne ble funnet under en hoppbakke.
Foto: Lise Evjen, Riksantikvaren
Loggbok i cache Inni cachen ligger det en loggbok som du skriver navnet ditt i.
Foto: Lise Evjen, Riksantikvaren
Appen Geocaching Til slutt bekrefter du i appen at cachen er funnet, og du er i gang med å samle!
Foto: Lise Evjen, Riksantikvaren
Geocaching Slik ser den offisielle Geocache appen ut
Foto: https://apps.apple.com