Feiret fredning av eidsvollsmannen Peder Johnsens hus

Peder Johnsens hus i Skippergata 43 i Kristiansand er fredet og restaurert i samarbeid med Vest-Agder fylkeskommune og Riksantikvaren. Fredag 1. august ble fredningen markert med stor gatefest i byen.

Skippergata 43 er en av de få 17- og 1800-tallsbygningene i Kvadraturen som har en bevart og original bakgård. Nå er huset restaurert og fredet. Foto: Birger Lindstad/Riksantikvaren
Skippergata 43 er en av de få 17- og 1800-tallsbygningene i Kvadraturen som har en bevart og original bakgård. Nå er huset restaurert og fredet. Foto: Birger Lindstad/Riksantikvaren

Denne fine sommerdagen møtte mange fram for å få med seg begivenheten i Skippergata, spise jubileumskake og høre på rap-gruppen Sara & Arash.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sto for den høytidelige åpningen av arrangementet, som var en del av det offisielle grunnlovsjubileet.

─ Det er en viktig del av vår historie å vise at eidsvollsmennene også var «vanlige folk» og bodde i ordinære boliger. Et viktig bidrag er å frede dette huset til en vi kan kalle en vanlig byborger, sa Tine Sundtoft blant annet i sin tale.

Sjømannen Peder Johnsen ble valgt til å være representant fra de menige i Sødefensjonen (Sjøforsvaret) til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. I henhold til pantebøker kjøpte Peder Johnsen Skippergata 43 i januar 1814 og bodde der til sin død i 1836.

─ Skippergata 43 er en av de få 17- og 1800-tallsbygningene i Kvadraturen som har en bevart og original bakgård. Det er også det eneste gjenværende hus i Kvadraturen i Kristiansand som har tilhørt en eidsvollsmann. Jeg håper med fredningen av Peder Johnsens hus at riktig mange får øynene opp for dette og andre kulturminner i sentrum, sa riksantikvar Jørn Holme.

Ordfører Arvid Grundekjøn overrakte de offisielle fullmaktene som Peder Johnsen måtte ha med seg på reisen til Eidsvoll. Dokumentene skal være veggpryd i den fredete bygningen, som i dag eies av Kathrine Sørensen. Hun leier ut lokalitetene til Elise Bjørneseth som driver serveringsstedet Det Lille Konditori.

Nye prøver av årringene i husets tømmervegger viser at det er bygget så tidlig som i 1740. Husets bygningsstruktur var typisk for Kvadraturen: Bakgårdsbygninger med utedo, lager og rom med pipe og grue. Skippergata 43 er nå restaurert. I bakgården, der både bygninger og uteplass er restaurert, er det nå en utstilling som viser gangen i restaureringsarbeidet.

Eidsvollsmann Peder Johnsen (1783 – 1836):

Parti: Selvstendighetspartiet

Yrke: Underoffiser i marinen og valgt fra Sjødefensionen

Alder i 1814: 31 år

Underoffiser Peder Johnsen bodde i Skippergata 43 i Kristiansand i voksen alder, født i Dybvåg i Aust-Agder. Han var regnskapsfører ved Kristiansands verft før han senere ble skipper. I Skippergata 43 ble 9 av hans 10 barn født. Huset fredes i 2014.

Kart

Kart over Skippergata 43
 • Fredningsår

  20.08.2014

 • Region

  Agder

 • Eierskap

  Privat

 • Datering

  1737

 • Enkeltminne

  Bygning: Bolig