M/S Nordstjernen fredet

M/S Nordstjernen avsluttet sin siste ordinære tur 22. mars 2012 og har med sine 56 år i rute, seilt lengst i Hurtigrutens stolte historie. Nå er skipet fredet av Riksantikvaren.

M/S Nordstjernen i Molde havnebasseng. Foto: Aldebaran/Wikimedia Commons
Ms Nordstjernen i Molde havnebasseng. Foto: Aldebaran/Wikimedia Commons

– Hurtigruten representerer selve livsnerven for store deler av befolkningen langs kysten. Med fredningen av M/S Nordstjernen er et av kystfartens viktigste kulturminner fredet, sier riksantikvar Jørn Holme.

Tradisjonsrikt

M/S Nordstjernen stod ferdig i 1956 og var det siste av hurtigrutens skip som ble bygget med de samme skipbygningstradisjoner som dampskipene i mellomkrigstiden. Skipet er et fremragende eksempel på 1950-tallets utsmykking av skipsinteriør og blir ansett som et seilende galleri for norsk samtidskunst og interiørdesign.

Nordstjernen er i fortsatt god stand til tross for få endringer. Blant annet er det originale likestrømsanlegget fortsatt i drift, noe som er unikt for et skip av denne størrelsen.

Stort engasjement

Hurtigruta reiserute er av de mest kjente sjøreisene i verden og har vært viktig for norsk transport og for turistnæringen. Skipene leverer også post og varer til en rekke steder langs kysten vår og er derfor svært kjær for mange nordmenn. Mange nordmenn har reist med M/S Nordstjernen og interessen for skipets videre skjebne har vært stor.

Allerede i 2007 ble Nordstjernen erklært verneverdig av Riksantikvaren. I juni i år ble skipet varslet fredet og i november midlertidig fredet. Nå er den endelige fredningen vedtatt.

Fredningens omfang

Fredningen omfatter store deler av skipet med fast inventar og utstyrt, samt kunstnerisk utsmykking. Fredningen skal ikke være til hinder for fartøyets videre drift.

 • Fredningsår

  19.12.2012

 • Region

  Vestland

 • Eierskap

  Offentlig

 • Datering

  1956

 • Enkeltminne

  Fartøy: Kystrutebåt