Veteranskipet «Børøysund» fredet

D/S Børøysund på tur med ansatte hos Riksantikvaren. Foto: Dagfinn Rasmussen Riksantikvaren
D/S Børøysund på tur med ansatte hos Riksantikvaren. Foto: Dagfinn Rasmussen Riksantikvaren

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft hilser Børøysund velkommen til den historiske flåten av fredete fartøy. ─ Børøysund er et levende bevis på det enestående frivillige arbeidet som legges ned på våre fartøyer kysten rundt, slår Sundtoft fast.

─ «Børøysund» er et av de mest kjente dampdrevne fartøyene vi har, og et symbol for norsk fartøyvern, sier riksantikvar Jørn Holme. ─ «Børøysund» representerer pionertiden i det frivillige fartøyvernet. Det er derfor ekstra gledelig å kunne frede «Børøysund» under feiringen av 50-årsjubileet til Norsk Veteranskibsklub, sier Holme.

Et fartøy med en rik historie

Gjennom mer enn 60 år i drift har fartøyet gjennomgått mange endringer, men mye av det originale fra 1908 er likevel bevart. Passasjerskipet «Børøysund» har en allsidig historie fra den som nybygd fartøy i 1908 fungerte som slepebåt, marinefartøy og lystyatch med utgangspunkt i Trondheim. «Børøysund» er ett av fartøyene som sammen med «RS 1 Colin Archer», «Svanen» og «Skibladner» representerer begynnelsen på det frivillige norske fartøyvernet slik vi kjenner det i dag.

Etter årene i Trondheim, gikk hun i noen år i rute på Vestlandet før hun ble solgt til Vesteraalens Dampskibsselskap i 1925, og fikk navnet «Børøysund» etter Børsundet der ruten gikk. Fartøyet har vært i Norsk Veteranskipsklubbs eie siden 1969, og har siden den gang gledet folk i Oslo-området.

Fredning av fartøy

Riksantikvaren kartlegger de sentrale skipstypene for å kunne frede utvalgte fartøy. I perioden 2011-2013 har vi kartlagt passasjerskip. Kategorien omfatter alt fra små havneferjer via mindre båter i melkeruter til havgående skip.

Fra før har Riksantikvaren fredet fem passasjerskip: Innlandsskipet D/S «Skibladner» (1856) ble fredet i 2006, hurtigruteskipet M/S «Nordstjernen» (1956) ble fredet i 2012 og sjøbussen M/S «Vestgar» og passasjerdamperne M/S «Rogaland» og M/S «Riskafjord II» ble fredet i 2014. Fredningen skal ikke være til hinder for videre drift av fartøyene.

 • Fredningsår

  06.05.2014

 • Region

  Oslo

 • Eierskap

  Bedrift

 • Datering

  1908

 • Enkeltminne

  Fartøy: Lokalrutebåt