Eøs-prosjekt

Restaurering av rådhuset i Levoča

Det gamle rådhuset i Levoča er del av byens historiske verdensarv-område. Likevel har bygget stått i over 100 år uten at det er gjort større restaureringsarbeid. I dette prosjektet skal bygget restaureres og revitaliseres som et åpent og tilgjengelig rådhus for lokalsamfunnet.

Publisert: 11. januar 2021 | Endret: 6. oktober 2023

Rådhuset og St.James kirken i Levoča Rådhuset og St.James kirke (Bazilika svätého Jakuba) ligger ved siden av hverandre ved middelaldertorget i Levoča Foto: Pudelek, Wikimedia Commons

Om prosjektet

I middelalderen hadde den slovakiske byen Levoča høy status i Europa, og var spesielt viktig for handel, kunst og kultur. I 2009 ble Levočas gamleby, med sine velbevarte middelalderbygninger og bymurer, oppført på UNESCOs verdensarvliste. Rådhuset i Levoča ble bygget på 1400-tallet, men etter to kraftige branner på 1500-tallet var det lite som sto igjen av den opprinnelige bygningen. Midt på 1600-tallet ble det bygget et nytt rådhus på samme sted i renessanse-stil, og det er denne bygningen som fortsatt står ved torget i Levoča i dag.

I dette prosjektet skal rådhuset restaureres og revitaliseres. Det er over 100 år siden rådhuset sist gjennomgikk en større restaurering, og det er blant annet behov for å sikre kjelleren mot oversvømmelser og å gjøre rådhuset tilgjengelig for besøkende med ulike funksjonsevner. I tillegg skal det lages lokaler for bevertning og salg av lokale håndverksprodukter i første etasje. Det planlegges også for flere typer arrangementer i rådhuset, som sesongbaserte festivaler og kulturelle arrangementer, seminarer for elever og studenter om kulturelt entreprenørskap og konferanser om kulturarv. Et av målene med prosjektet er også å fremme Levoča som turistdestinasjon.

Norsk partnerskap

Norsk Kultursenter arbeider med kulturturisme i Stor-Elvdal i Østerdalen, og formidler kunnskap om norsk og nordisk kunst- og kulturhistorie fra senmiddelalder til 1900-tallet. Sentret deltar som norsk partner, og skal utveksle erfaringer med Mesto Levoča om promotering av kulturturisme og arrangementer.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  Mesto Levoča

 • Norsk partner

  Norsk Kultursenter

 • Partners nettsted

  www.norsk-kultursenter.no

 • Andre partnere

  Gmina Stary Sacz (SK), Slovenské národne múzeum – Spišské múzeum v Levoči (SK)

 • Beløp

  € 904 207