Eøs-prosjekt

Et moderne bibliotek i Warsz­awa

Krasiński- palasset er et barokkpalass i Warszawa, bygget i årene 1677-1695. Det huser i dag de historiske samlingene og spesialsamlingene til Nasjonalbiblioteket i Polen. I dette prosjektet vil Bergen offentlige bibliotek og Nasjonalbiblioteket samarbeide om modernisering og konservering av Krasiński-palasset. Etterfulgt av en omfattende renovering av bygningens konstruksjon og interiør, vil palasset tas i bruk i kultur-og utdanningsøyemed, samt huse utstillinger i regi av Nasjonalbiblioteket.

Publisert: 12. juni 2023 | Endret: 8. desember 2023

Et storslagent barokkpalass i tre etasjer, med hageanlegg i front.
Krasiński- palasset i Warszawa Krasiński- palasset er bygget i årene 1677-1695, og huser i dag de historiske samlingene og spesialsamlingene til Nasjonalbiblioteket. Foto: National Library in Warsaw

Om prosjektet

Krasiński- palasset er et barokkpalass i Warszawa, bygget i årene 1677-1695 etter tegninger av Tylman van Gameren. Palasset brant ned under Warszawaoppstanden i 1944, og ble gjenoppbygd etter krigens slutt. Det huser i dag en verdfull samling av historiske skifter, kart og illustrerte manuskripter. Nasjonalbiblioteket opplever stor publikumstilstrømning, og den historiske bygningen har behov for renovering og modernisering for å imøtekomme de besøkendes behov. Bygningens konstruksjon; tak, vegger og gulv skal restaureres, med vekt på å bevare historiske detaljer. Det elektriske anlegget skal skiftes ut, og det vil bli installert et nytt sikkerhetssystem med tanke på brann og publikumsadgang. I tillegg vil det bli bygget nytt sanitæranlegg. Hele bygningen skal tilrettelegges for besøkende med spesielle behov. Det vil blant annet bli utformet audioguider og taktil merking for besøkende med synsnedsettelser.  

Etterfulgt av restaureringsprosessen vil Nasjonalbiblioteket invitere lokale organisasjoner, kunstnere og litterære selskaper til å bidra i og med kreative aktiviteter. Det vil bli avholdt kurs og workshops både for skolebarn, unge og voksne, med fokus på kulturarv og lokalhistorie. De ansatte vil få tilbud om faglig relatert videreutdanning, og Nasjonalbibliotekets samlinger får nye utstillingslokaler. Konstruksjon, utdanning og kunnskapsoverføring er nøkkelord for prosjektet.  

Norsk partnerskap

Bergen offentlige bibliotek er norsk partner i dette prosjektet, og vil bidra med erfaringsbasert kunnskapsoverføring om bevaring og formidling av kulturarv, samt lokalhistorie og utstillingsarbeid.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Polen

 • Prosjekteier

  The National Library

 • Nettsted

  www.bn.org.pl

 • Norsk partner

  Bergen offentlige bibliotek

 • Partners nettsted

  bergenbibliotek.no

 • Beløp

  € 617,645.66