Eøs-prosjekt

En kongelig restaurering – Marianne av Oraniens palass i Kamieniec Ząbkowick

I 1838 besøkte prinsesse Marianne av Oranien-Nassau Kamenz Ząbkowice for første gang, hvorpå hun besluttet å anlegge sin sommerresidens. Hun engasjerte arkitekten Karl Friedrich Schinkel i arbeidet med å konstruere et palass med omfattende slottshager. Etter en skandaløs skilsmisse fra prins Albrecht av Preussen stoppet arbeidet opp, og først 33 år senere ble palasset formelt innviet. Det fikk store skader i etterkant av andre verdenskrig, og var nærmest i ruiner da en omfattende restaureringsprosess begynte på 2000-tallet. I dette prosjektet skal palasset og slottshagene revitaliseres og tilgjengeliggjøres for et større publikum.

Publisert: 25. januar 2021 | Endret: 6. oktober 2023

Et palass i gotisk stil med to tårn, bygget i rødbrun murstein med grønn plen og fontene i front.
Marianne av Oraniens palass i Kamieniec Ząbkowick I dette prosjektet skal palasset og slottshagene revitaliseres og tilgjengeliggjøres for et større publikum. Foto: Cezary Szamreta, Gmina Kamieniec Ząbkowicki

Om prosjektet

Prinsesse Marianne av Oranien-Nassau var en foregangskvinne, som både initierte og overså prosessen med å konstruere palasset i Kamieniec Ząbkowick. Etter at ekteskapet med prins Albrecht av Preussen tok slutt på skandaløst vis som følge av en affære, ble prinsesse Marianne nektet å oppholde seg innenfor Preussens grenser i mer enn 24 timer av gangen. Først i 1853 ble arbeidet gjenopptatt, og palasset i ny-gotisk stil ble ferdigstilt i 1872. Marianne av Oranien-Nassaus etterkommere bodde i palasset frem til 1945, da de evakuerte som følge av Den røde armés fremmarsj. Etter andre verdenskrig ble mesteparten av palassets interiør og kunst stjålet eller ødelagt, og en stor brann la deler av palasset i ruiner. I tillegg ble marmorgulvene revet opp for å brukes i gjenoppbyggingen av hovedstaden. Palasset var derfor nærmest i ruiner da restaureringsprosessen begynte på 2000-tallet.  

Dette prosjektet er en del av et større restaureringsarbeid, hvor palasset revitaliseres og tilgjengeliggjøres for et bredere publikum. Det innebærer blant annet å rekonstruere historiske detaljer i spisesalen og slottskapellet. I tillegg vil interiøret i første etasje bli istandsatt, og slottshagenes terrasser bli restaurert. Målet med prosjektet er å tilbakeføre Marianne av Oranien-Nassaus palass til fordums prakt, og revitalisere bruken av palasset som en sosial og kulturell møteplass. Som et ledd i en større lokal og regional utviklingsplan skal revitaliseringen av palasset også sørge for økt tilgang til kulturarven som helhet gjennom historiske og kulturelle utdanningstilbud.

Norsk partnerskap

Fjellugla Kompetanse AS deltar som norsk partner og vil bidra med rådgiving i håndverksmessig arbeid, bygninger og parkanlegg, samt kompetanse i pedagogikk. 

Lenke til palassets hjemmeside:

Pałac Marianny Orańskiej – Perła Architektury Dolnego Śląska (palacmarianny.com.pl)

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Polen

 • Prosjekteier

  Gmina Kamieniec Ząbkowicki

 • Nettsted

  kamienieczabkowicki.eu

 • Norsk partner

  Fjellugla Kompetanse

 • Partners nettsted

  www.fjellugla.no

 • Beløp

  € 3 322 059

Slottsmur og tårn, med grønn plen og eføy som slynger seg oppover slottsveggen.
Palasset I Kamieniec Ząbkowick En del av slottsmuren som skal restaureres.
Foto: Cezary Szamreta, Gmina Kamieniec Ząbkowicki
Bildet er tatt fra innsiden av et gotisk vindu og ser ut på borggården i Marianne av Oraniens palass med grønn eføy langs veggene.
Borggården i Marianne av Oraniens palass Fra innsiden av Marianne av Oraniens palass.
Foto: Cezary Szamreta, Gmina Kamieniec Ząbkowicki
Svalgang i et gotisk palass i rød murstien, dekorert steingulv og søyler på rekke.
Marianne av Oraniens palass i Kamieniec Ząbkowick Palasset er bygget i neo-gotisk stil og fullført i 1872.
Foto: Pałac Marianny Orańskiej
Sett nedenfra og opp i et tårn hvor taket er i ferd med å bli restaurert, med stilaser og planker.
Restaurering av taket på palasset Dette prosjektet er en del av et større restaureringsarbeid, hvor palasset revitaliseres og tilgjengeliggjøres for et bredere publikum.
Foto: Pałac Marianny Orańskiej