Eøs-prosjekt

Nytt bryggerimuseum i historiske Liechtenstein bryggeri

Brygging og malting har vært en sentral del av kulturarvstradisjonene i Kostelec nad Černými lesy siden 1500-tallet. Ved å restaurere bryggeriets bygninger og renovere det tekniske utstyret, blir en viktig lokalhistorisk industriarv ivaretatt og formidlet gjennom etablering av et nytt bryggerimuseum – det eneste av sitt slag i Tsjekkia.

Publisert: 4. mars 2022 | Endret: 31. juli 2023

Liechtenstein bryggeri Foto: Future Communications & Media

Om prosjektet

Brygging og malting har vært en sentral del av kulturarvstradisjonene i Kostelec nad Černými lesy siden 1500-tallet. Ved å restaurere bryggeriets bygninger og renovere det tekniske utstyret blir en viktig lokalhistorisk industriarv ivaretatt og formidlet gjennom etablering av et nytt bryggerimuseum – det eneste av sitt slag i Tsjekkia

Bryggeriet har en lang og tradisjonsrik historie som kulturarv i lokalsamfunnet, og kan dateres tilbake til da Kong Vladislav II av Böhmen og Ungarn gav Kostelec nad Černými lesy bystatus på begynnelsen av 1500-tallet. Prosjektet går ut på å restaurere bryggeriets bygninger eksterne fasader og innvendig interiør, renovere det tekniske utstyret og utarbeide en prosjektplan gjennom ekspertisehjelp fra prosjektpartnere.

En viktig del av prosjektet, i tillegg til restaurering, er å skape et formidlingssenter og museum som møteplass for lokalbefolkningen, beøkende og minoritetsgrupper med tilknytning til området. Museet skal være et såkalt “live museum” hvor det nylig restaurerte tekniske utstyret skal stilles ut i en ny utstilling i samarbeid med prosjektpartnere med museologisk ekspertkompetanse. I tillegg skal bryggeriets arkiv digitaliseres for å bevare kulturarvens historiske kilder for fremtiden.

Det nye museet være en sosial og kulturell møteplass på tvers av ulike aldersgrupper som skal huse en rekke aktiviteter som utstillinger, møtevirksomhet og workshoper, og formidle bryggeriets lange og tradisjonsrike historie i revitalisert drakt.

Norsk partnerskap

Kveik training arbeider med tradisjonsbrygging av gjæret ‘råøl’, brygget på gamlemåten med einer og kveik i et autentisk miljø på Sunnmøre. De har mange års kornølhistorie, og tilbyr ølsmaking, dagskurs i tradisjonsbrygging og foredrag. Kveik training vil bidra med teknisk fagkunnskap og ekspertise innen utøvelse og formidling av tradisjonsbrygging.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Tsjekkia

 • Prosjekteier

  National Brewing Museum

 • Nettsted

  www.pivovarkostelec.cz

 • Norsk partner

  Kveik Training

 • Partners nettsted

  www.kveiktraining.com

 • Andre partnere

  The Herring ERA Museum (ISL), Research Centre for Industrial Heritage (CZ)

 • Beløp

  € 1 455 707