Pressemelding

Aurlandsdalen blir Historisk vandrerute

Ville, vakre Aurlandsdalen får status som Historisk vandrerute 23. september.

Publisert: 21. september 2018 | Endret: 18. desember 2019

Bilde av fredede bygg i Aurlandsdallen. foto av Kari Merete Horne
Vakkert I Aurlandsdalen Foto: Kari Merete Horne

Fjellområdet hvor Østlandet møter Vestlandet byr på alt fra goldt steinlandskap til frodige dype daler. Før var ruta gjennom Aurlandsdalen det raskeste bindeleddet mellom Øst- og Vest-Norge, i dag er den en godt etablert DNT-rute som mange både har gått og er glad i. Nå blir dalens spennende historie, kulturminner og kulturlandskap lettere tilgjengelig som Historisk vandrerute:

– I drøyt 16 kilometer tar denne klassikeren deg gjennom både et rikt kulturlandskap og en fantastisk natur. Som Historisk vandrerute vil enda flere få kjennskap til hvor spesiell Aurlandsdalen er, og både skiltingen underveis og arbeidet med den digitale formidlingen på nett vil gi en stor merverdi til turglade både på stien og hjemme, sier påtroppende generalsekretær i DNT; Dag Terje Solvang.

Kulturformidlingen og oppgradering av ruta til Historisk vandrerute er et samarbeid mellom DNT Oslo og Omegn, Venner av Aurlandsdalen og Nærøyfjorden verdensarvpark.

Historisk vandrerute nummer elleve

Ruta som nå åpnes er den ellevte i rekka som etableres etter at Riksantikvaren og DNT i Friluftslivets År 2015 satte i gang en felles satsing for å få økt bruk av fram gamle ferdselsårer som turruter.

–Historiske vandreruter er et prosjekt som vi er veldig glade for hos Riksantikvaren. På disse rutene får man oppleve både historie og friluftsliv, og det ser vi at mange setter pris på, sier avdelingsdirektør Leidulf Mydland hos Riksantikvaren.

Bilde viser utsikten til en av de historiske vandrerutene. Bildet er tatt i forbindelse med sommeråpning 2017. Foto er tatt av Marius Dalseg Sætre
Sommeråpning 2017. Historiske vandreruter er et samarbeid mellom Riksantikvaren og DNT. Foto: Marius Dalseg Sætre

Opplev turen hjemme

Felles for alle de Historiske vandrerutene er at de skal gi inntrykk som beriker turopplevelsen. Fortellinger om kulturminner og historie knyttet til rutene formidles med skilting og merking til turgåere underveis, men like viktig er satsingen på digital formidling: de som ikke kommer seg ut på tur skal også kunne lese om den spennende historien og oppdage kulturminner langs rutene.

På www.historiskevandreruter.no kan du «oppdage» vandrerutene etter hvert som de lanseres, planlegge turen og finne lenker til mye spennende historie.

Program for åpningsarrangementet

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen står for den formelle markeringen på Sinjarheim søndag 23. september kl. 13:00. Sinjarheim er en av de gamle veiløse gårdene i Aurlandsdalen, hvor det siden 1988 har vært drevet restaurering, dugnader og kurs. Gården ligger rundt tre timers vandring fra Vassbygdi og fire timers vandring fra Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø.

21.09.2018 09:43 endret 21.09.2018 10:08

Sinjarheim, søndag 23. september kl.13:00 – 14:30

  • Taler ved Ola Fjeldheim, Fortidsminneforeningen, og Leidulf Mydland, Riksantikvaren.
  • Avduking og offisiell åpning ved klima- og miljøminister Ola Elvestuen
  • “Mor Aurlandsdalen”, Kristin Sønnerheim, forteller om livet på Sinjarheim i gamle dager sammen med datteren Sigrid Sønnerheim.
  • Servering av lapper, kaffe og saft
  • Arrangementet er gratis og åpent for presse og publikum

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153