Pressemelding

Kronprinsparet til verdensarvmarkering

Kronprinsparet besøker Notodden og Tinn 3. mai for å delta i markeringen av det nye verdensarvstedet Rjukan-Notodden industriarv.

Publisert: 16. mars 2018 | Endret: 17. desember 2019

Vemork Vemork elfápmostašuvdna, Rjukanis Telemárkkus. Foto: Per Berntsen

Rjukan-Notodden industriarv ble innskrevet på Unescos verdensarvliste 5. juli 2015. Det er et stort område med en viktig industrihistorie som dermed har kommet inn på denne prestisjefylte lista. Med denne innskrivingen har et stykke norsk historie blitt en viktig del av verdens felles kulturarv. Unesco ønsker at verdensarven skal være markert med plakett som minner om innskrivingen på lista, og om konvensjonens formål om vern av denne arven til beste for menneskeheten. Det er støpt åtte bronseplaketter, av disse skal Notodden og Tinn ha tre hver, og Vinje kommune skal motta to.

Markeringen 3. mai

Markeringen av det nye verdensarvstedet vil starte på formiddagen i Hydroparken på Notodden og avsluttes på ettermiddagen på Rjukan torg. Det planlegges også med en markering på Mæl i Tinn underveis fra Notodden til Rjukan. Barn og unge vil være en sentral del av markeringene, og vil bidra med kulturelle innslag.

Det jobbes med innholdet i markeringen og Kronprinsparets deltakelse, og et mer detaljert program vil bli presentert når det er klart.

Vertskap

Vertskapet for Kronprinsparets besøk er Telemark fylkeskommune, Notodden, Tinn og Vinje kommuner og Riksantikvaren.

Rjukan-Notodden industriarv

Verdensarvstedet Rjukan-Notodden industriarv består av industribyene Rjukan og Notodden, transportsystemet mellom dem og Møsvatn i Vinje, som er vannmagasinet for kraftstasjonene.

Industristedene Rjukan og Notodden er fremragende eksempler på industrisamfunnene som vokste fram i Norge på begynnelsen av 1900-tallet. De representerer det store, industrielle gjennombruddet hvor sammenkoplingen av kraft, teknologi og kapital var avgjørende. Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan viste norsk industri i verdensklasse, basert på en norsk oppfinnelse, på norsk vasskraft og utenlandsk kapital.

Les mer om Rjukan-Notodden industriarv

16.03.2018 13:29 endret 16.03.2018 13:37

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153