Nyheter

Slik fyrer du riktig med en gammel ovn

Lurer du på om din gamle ovn er dårligere enn en ny?  

Publisert: 28. november 2025

I forgrunnen ligger vedstabler, og i bakgrunnen skimtes en svart vedovn og ventilasjonskanaler av metall.
Den yngste ovnen i undersøkelsen var en kasseovn, representert ved JØTUL 1940. Foto: SINTEF

I 2017 ba Riksantikvaren Sintef om å teste fire gamle ovnstyper for å se hvor godt de ga varme og hvor mye partikler som slapp ut i lufte.  

Resultatene viste at gamle ovner langt fra er så dårlige som mange tror. De slipper ut litt mer svevestøv enn nye ovner, men du får om lag samme virkning og varme som med en ny ovn.  

Men: Dette er avhengig av at du fyrer riktig.  

Tre råd om fyring

Fyringsteknikken og vedkvalitet er viktigere enn selve ovnen for hvor mye varme du får og hvor mye partikler du slipper ut. Brenner du tørr ved og har god trekk, så blir det lite svevestøv.  

  1. Legg ofte ved i ovnen, men bruk lite brensel om gangen.  
  2. Fyr moderat og unngå ulmebrann. Ulming kan gi utslipp av svevestøv.  
  3. Ha god trekk slik at det brenner friskt, og røyken fra skorsteinen skal være bortimot usynlig. Fyring med lav trekk for å holde fyr i lang tid gir uheldige utslipp.  

Og husk: Ovner med stor masse kan lagre varme slik at du og huset ditt holder dere varme lenge etter at flammene har sluknet.

Les mer om testen av gamle ovner her.

Slik fyrer du riktig med en gammel ovn

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153