Nyheter

Feirer felles løft for levende kulturlandskap

Siden 2009 har 51 landskap over hele Norge fått status som Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. I år markeres 15-årsjubileet for satsingen.

Publisert: 6. september 2024 | Endret: 8. september 2024

Landskap for ettertiden Kulturlandskapet på Gran på Hadeland er ett av 51 områder i Norge som ivaretas som Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. På Gran ble 15-årsjubileet for hele satsingen markert 6. september 2024. Midt i bildet ser vi Søsterkirkene på Gran. Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Utvalgte kulturlandskap er områder som er blitt valgt ut på grunn av sine unike natur- og kulturverdier. Her tar folk vare på naturmangfold, kulturhistorie og jordbruksdrift gjennom tradisjonelle bruksmåter og vår tids bygdeliv.

Grunneiere og drivere kan søke om støtte til ulike tiltak som bidrar til dette. Det kan for eksempel være landskapsskjøtsel, dyr på beite, restaurering av bygninger eller fortsatt seterdrift.

 

Historien om Norge

I år er det 15 år siden satsingen Utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL) ble offisielt åpnet i Vanggrøftdalen i daværende Hedmark fylke. Hensikten med satsingen er å ta vare på viktige miljøverdier i jordbrukslandskap der aktivt jordbruk i all hovedsak har dannet grunnlaget for å opprettholde verdiene.

– Kulturlandskap er viktig for å bevare både biologisk mangfold, kulturmiljø og steder folk setter pris på. Men å ta vare på disse landskapene for ettertiden er ikke mulig uten menneskene bak. Jeg vil gratulere alle som har bidratt til dette, sier klima- og miljøminister Tore Sandvik.

Gjennom et spleiselag mellom landbruks- og miljømyndighetene har staten gitt 370,582 millioner kroner i støtte siden 2009. Målet er å gi bonden og andre drivere i områdene statlig drahjelp for å ta vare på kulturlandskapet.

– Landbruk over hele landet er et nasjonalt mål og landbruksproduksjon er nødvendig for å opprettholde jordbrukslandskapet, også for de utvalgte kulturlandskapene i jordbruket. Jobben grunneiere og drivere gjør er avgjørende for å ta vare på de verdiene som finnes i de utvalgte kulturlandskapene. Jeg takker dere alle for innsatsen dere har lagt ned, slik at vi med stolthet kan vise fram og dokumentere våre utvalgte kulturlandskap, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg.

– Dette felles løftet er gull verdt for å ta vare på kulturlandskap for ettertiden, sier riksantikvar Hanna Geiran.

-Næringene i jordbruket har satt mange spor som forteller viktige deler av historien om Norge. Vi takker i dag alle som jobber med å ta vare på disse verdifulle områdene. Bonden er veldig viktig for kulturmiljøvernet, fortsetter riksantikvar Hanna Geiran.

51 norske landskap

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL) er organisert som en felles satsing mellom Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

På nasjonalt nivå samarbeider Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren om satsingen. Kommunene er sentrale samarbeidspartnere og støttespillere for områdene.

Det startet med at 20 områder i Norge fikk status som Utvalgte kulturlandskap i 2009. I dag er det 51 områder som er en del av satsingen, og som viser mangfoldet av jordbrukslandskap. Områdene finnes spredt over hele landet, med mange ulike driftsformer, landskapstyper og natur- og kulturhistoriske verdier.

Samling på Gran

Til 15-årsjubileet for satsingen 6. september 2024 inviterte Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Gran kommune grunneiere og drivere fra de utvalgte områdene til en markering på Gran på Hadeland.

Gardbrukernes innsats stod i sentrum for programmet. Hvilke erfaringer har de hatt med Utvalgte kulturlandskap? Hvilke resultater er skapt gjennom satsingen? På programmet stod også en rundtur i det utvalgte kulturlandskapet Granavollen – Tingelstad – Røykenvik på Gran.

Se programmet for jubileumsmarkeringen her.

Les mer om satsingen på Landbruksdirektoratets nettsider og se den fulle oversikten over områdene.

Steinhuset ved Gran prestegård, sett fra lufta
Steinhuset ved Gran prestegård
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Øvre Tingelstad
Øvre Tingelstad Kulturlandskap på Gran på Hadeland
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Ved Tingelstad gamle kirke Fra Gran på Hadeland.
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Søsterkirkene på Gran
Søsterkirkene og kirkegården på Gran Fra Gran på Hadeland, Søsterkirkene
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153

Les mer

Se programmet for jubileumsmarkeringen her.

Les mer om satsingen på Landbruksdirektoratets nettsider og se den fulle oversikten over områdene.