Rudsæter

Rudsæter ligger øst for Harestuvannet i Lunner kommune i Oppland. Hytta spilte en viktig rolle i motstandskampen under 2. verdenskrig.

Bilde av hytta på Rudsæter. Det er en toetasjes laftet tømmerbygning med smårutede vinduer, mansardtak i blikk og åpen sval. Foto: Ingeborg Magerøy, Riksantikvaren
Hytta på Rudsæter. Foto: Ingeborg Magerøy Riksantikvaren

Bygningshistorien

Bygningen på eiendommen ble bygget i 1909 som hytte til fritidsbruk. Den var etter datidens standard både stor og velutstyrt med blant annet 10 sengeplasser, kjøkken, badstue og vedskjul.

Rundt hytta er en åpen setervoll som antas å ha hatt betydning for sosiale og trivselsmessige forhold både før, under og etter 2. verdenskrig.

Et kulturminne fra 2. verdenskrig

De første dagene etter okkupasjonen 9. april 1940 evakuerte flere familier Oslo og reiste til Rudsæter. Også lokale familier søkte tilflukt der. Soldater som hadde vært i kamp med tyske styrker dro dit for å hvile ut. På et tidspunkt hadde hele 43 personer tilhold på hytta samtidig. Det var mat og plass nok til alle.

De store skogsområdene i Nordmarka og i Romeriksåsen ble mye brukt av motstandsbevegelsen i Oslo under 2. verdenskrig. Det var enkelt å ta seg dit med tog og sykkel, samtidig som det var et øde område som gjorde det vanskelig tilgjengelig for tyskerne.

Kontakt med London via BETA-sender

Rudsæter ble brukt som skjulested for radiosenderen BETA og det ble sendt mer en 300 meldinger til London  mens den var i drift. Senderen ble sendt fra Skottland til Ålesund i september 1941, og videre sjøveien til Oslo skjult i en tønne med sild. Den kom til Rudsæter og ble satt i drift i desember 1941, og i januar 1942 ble det opprettet kontakt med London.

Senderen ble brukt til å formidle opplysninger om blant annet skipsanløp i Oslo havn og tyske troppetransporter med jernbanen. En annen av meldingene som ble formidlet fra Rudseter i 1942, var oppfordringen til London om å bombe Gestapos hovedkvarter i Oslo.

Skjulested og base for flyslipp

Rudsæter ble også brukt som skjulested for sentralledelsen til Norges kommunistiske parti (NKP) og Osvaldgruppa. Den var også viktig som base for flyslipp tilknyttet etterretningstjenesten Secret Intelligence Service, og for våpenslipp til Milorg District 13.

Fredes

Rudsæter fredes som et kulturhistorisk viktig eksempel på en avsidesliggende hytte bygget til fritidsbruk, som kom til å spille en viktig rolle som  sentrum for motstandsbevegelsen i østlandsområdet under 2. verdenskrig.

Motstandshytta Rudsetra er bevart stort sett slik den var ved krigens slutt. Fredningen omfatter interiør og eksteriør, og et område rundt hytta som inneholder tufter etter en tidligere seter, røyser, noen med hemmelige rom, og en liten kulp som ble laget for å bade i og holde melken kald.

Kart

Kart over Rudsæter
 • Fredningsår

  04.06.2016

 • Region

  Viken

 • Eierskap

  Privat

 • Datering

  1909

 • Enkeltminne

  Bygning: Hytte-fritid