Eøs-prosjekt

Kunstnerhjemmet Waleria Willa i Milanówek

Den historiske bygningen Waleria Willa er oppkalt etter Waleria née Kotowicz, ektefelle til den kjente skuespilleren Rufin Morozowicz. Bygget i 1910, ble villaen tidlig kjent som et kulturelt og sosialt samlingssted for mange av Polens mest kjente kunstnere og designere på begynnelsen av 1900-tallet. I dette prosjektet skal Waleria WIlla rekonstrueres og revitaliseres som et opplæringssenter for kulturelle aktiviteter. Blant annet vil villaen bli brukt som utstillingslokale og kunstskole, og fremme polske kunstnere og designere.

Publisert: 23. januar 2022 | Endret: 14. august 2023

En rikt utsmykket herskapelig villa i gul mur med hvite ornamenter, beliggende i et landskap med høstfarger og gule blader på bakken.
Waleria Willa Waleria Willa ligger i Milanówek Las-Górny, en forstad til Warszawa. Bygningen datert fra 1910 har vært et aktivt kunstnerhjem og samlingssted for polske kunstnere, designere og skuespillere. Foto: J. Szamota

Om prosjektet

Waleria Willa ligger i Milanówek Las-Górny, en forstad til Warszawa. Bygget i 1910 for Waleria née Kotowicz, ektefelle til skuespilleren Rufin Morozowicz, har bygningen fungert som et aktivt kunstnerhjem og samlingssted for polske kunstnere, designere og skuespillere. En av disse var Jan Szczepkowski, en berømt skulptør gift med Maria Morozowicz, hvis verker er en viktig del av byen Milanóweks kulturarv.   

Prosjektet innebærer renovering, rekonstruksjon og revitalisering av den historiske bygningen, med det formål å omdanne Waleria Willa til et senter for opplæring innen kunst og kultur. I tillegg vil bygningen huse en utstilling som forteller om Jan Szczepkowskis liv og virke. Målet er at Waleria Willa skal bli en ledende aktør for opplæring av Szczepkowskis skole innen design og skulptur som kunstuttrykk. Det interdisiplinære kultursenteret vil fungere som et åpent og inkluderende sted, både for lokalbefolkningen og for besøkende.  

 

Norsk partnerskap

INTBAU Norge er den norske avdelingen av det internasjonale nettverket Internasjonalt Nettverk for Tradisjonell Byggeskikk, Arkitektur og Urbanisme. Det er et aktivt nettverk av individer og institusjoner som er opptatt av å skape menneskelige og harmoniske bygninger og steder med respekt for lokale tradisjoner. INTBAU Norge driver organisasjons-, informasjons- og prosjektarbeid i Norge og utlandet, knyttet til foreningens formål.  

I dette prosjektet vil INTBAU Norge bidra med organisering og avholding av kulturelle arrangementer. Blant disse inngår workshops om tradisjonshåndverk og trearkitektur, samt seminarer om arkitekturhistorie

Link til prosjektets hjemmeside:

Willa Waleria – A website dedicated to Willa Waleria (mckmilanowek.pl)

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjektnummer

  PL-CULTURE-0020

 • Prosjekttype

  Revitalisering

 • Land

  Polen

 • Prosjekteier

  The Commune of Milanówek

 • Nettsted

  milanowek.pl

 • Norsk partner

  INTBAU Norge

 • Partners nettsted

  www.intbaunorge.no

 • Andre partnere

  Milanówek Culture Centre

 • Beløp

  € 1 769 046,18

Sort/hvit fotografi av en storslagen villa i flere etrasjer, med overbygd balkong og doble vinduer. Hvitt stakittgjerde og trær i forgrunnen.
Arkivfoto av Waleria Willa Waleria Willa ble bygget i 1910, og var et aktivt kunsterhjem.
Foto: Willa Waleria, The Commune of Milanówek
Baksiden av Waleria Willa, et gult og hvitt herskapshus omgitt av trær med høstfarger.
Baksiden av Waleria Willa Bilde tatt fra baksiden av herskapelige Waleria Willa.
Foto: J. Szamota
Fra innsiden av en herskapelig villa, med fiskebensparkett, grønne dekorerte vegger og doble vinduer.
Interiør, Waleria Willa Fra et av rommene i villaens første etasje.
Foto: J. Szamota
Fra innsiden av Waleria Willa Detaljbilde fra et av hjørnerommene i 1. etasje.
Foto: J. Szamota