Eøs-prosjekt

Biskopenes slott i Lidzbark Warmiński

Lidzbark slott ble bygget i tiden mellom 1350-1401 som hovedsete for Warmia bispedømme. Som et av de mest velkjente eksemplene på gotisk arkitektur i Polen, tiltrekker det seg et stort antall besøkende hvert år. I dette prosjektet, som er en videreføring av tidligere EØS- prosjekter, er målet å renovere flere arealer og tilrettelegge områdene for et større publikum.

Publisert: 23. januar 2022 | Endret: 20. oktober 2023

Et stort slott i rød murstein, med fire tårn og spir, beliggende ved en elv med grønne plener og trær foran.
Biskopenes slott i Lidzbark Warmiński Lidzbark slott ble bygget i tiden mellom 1350-1401 som hovedsete for Warmia bispedømme. Foto: Bartosz

Om prosjektet

Lidzbark slott ligger mellom elvene Łyna og Symsarna i byen Lidzbark Warmiński, og ble konstruert i siste halvdel av 1300-tallet. I tillegg til å fungere som festning og hovedsete for biskopene i Warmia bispedømme, er slottet et godt bevart eksempel på gotisk arkitektur. Som nevø av den daværende biskopen bodde også astronomen Nicolaus Copernicus i slottet mellom 1503 og 1510, og det var her han begynte sitt arbeid på teorien om den heliosentriske modellen. På 1800-tallet hadde bispesetet flyttet til Oliwa, og slottet ble en periode stående tomt før det mot slutten av århundret ble tatt i bruk som barnehjem og sykehus. Etter andre verdenskrig ble slottet for første gang restaurert, og siden 1963 har det vært en viktig del av Muzeum Warmia and Mazury in Olsztyn. 

Dette prosjektet er en videreføring av tidligere renoveringsprosjekter med støtte fra EØS- midlene, hvor målet er å renovere flere arealer og tilrettelegge områdene for et bredere publikum. Flere rom istandsettes med tanke på utstillinger, og et større innendørsareal tilrettelegges for besøkende med funksjonshemninger. Slottets vakre barokkorgel blir restaurert, og vil inngå i en konsertserie med historieformidling. I dette prosjektet skal også sikkerhetsutstyret i bygningen forbedres, lysarmaturene moderniseres, toalett-fasiliteter og stellerom skal bygges ut. Samtidig utvikles det seminarer for museumsansatte, samt workshops, spill og vandreruter for publikum i samarbeid med de norske partnerne. 

Norsk partnerskap

Tidvis Utvikling AS er et ideelt selskap som utforsker og utvikler nye måter å formilde og tilgjengeliggjøre forskning på, med spesielt fokus på historie. Tidvis produserer bl.a. digitale modeller og gjenskaping i 3D, illustrasjoner, animasjoner, verktøy for å formidle sanseopplevelser, utstillinger, web apps og pedagogiske spill for mobile plattformer. Tidvis fikk forskningsrådets innovasjonspris i 2020. 

Høgskulen for grøn utvikling (HGUt) er en offentlig privat høyskole som tilbyr Nordens eneste bachelorgrad i nyskapning og samfunnsutvikling, og fleksible høyskolekurs med fokus på verdiskaping og entreprenørskap. HGUt skal være en ledende kunnskapsleverandør for levende og livskraftige bygdesamfunn. 

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjektnummer

  PL-CULTURE-0032

 • Prosjekttype

  Restaurering

 • Land

  Polen

 • Prosjekteier

  Warmia og Masuria museum i Olsztyn

 • Nettsted

  muzeum.olsztyn.pl

 • Norsk partner

  Tidvis

 • Partners nettsted

  www.tidvis.no

 • Andre partnere

  Høgskulen for grøn utvikling

 • Beløp

  €2 693 189

Et stort, rødt mursteinsslott med tårn og spir, liggende ved en elv med grønne plener rundt. Det utføres renoveringsarbeid på en av slottsveggene, med stilaser og plast rundt deler av veggen.
Restaurering av østgående mur og fasade Restaurering og renovering av østgående mur og fasade på slottet i Lidzbark Warmiński.
Foto: The Museum of Warmia and Mazury, Warmia Museum in Lidzbark Warmiński
Et rødt mursteinsslott med tårn og spir, en nylig restaurert bro med trerekkverk og murstruktur over en tørrlagt vollgrav.
Broen over vollgraven Broen over vollgraven var i dårlig forfatning, og blir restaurert i samsvar med historiske kilder og materialbruk.
Foto: The Museum of Warmia and Mazury, Warmia Museum in Lidzbark Warmiński
Bilde av et rikt utsmykket barokkorgel med lysekrone og hvelvet tak med gullornamenter
Orgelet i biskopenes slott i Lidzbark Warminski Slottets praktfulle barokkorgel er også under restaurering som et ledd i prosjektet.
Foto: The Museum of Warmia and Mazury, Warmia Museum in Lidzbark Warmiński