Eøs-prosjekt

Restaurering og revitalisering av festningen i Srebrna Góra

Srebrna Góra festning er både det høyeste og det største fjellfortet i Europa. Opprinnelig konstruert på 1700-tallet for å motstå beleiringer, har festningen betydelig militærhistorisk verdi. I dette prosjektet skal festingen restaureres og revitaliseres, og utvikles som en destinasjon for kulturturisme og kompetanseutvikling.

Publisert: 25. januar 2021 | Endret: 6. oktober 2023

Et stort festningsanlegg i flere nivåer, geografisk formet i seks ulike avdelinger. Bildet er sett ovenfra.
Srebrna Góra festning Festningen i Srebrna Góra er det høyeste og største fjellfortet i Europa. I dette prosjektet skal festingen restaureres og revitaliseres, og utvikles som en destinasjon for kulturturisme og kompetanseutvikling. Foto: Grzegorz Basiński, Twierdza Srebrna Góra sp. z o.o.

Om prosjektet

Festningen i Srebrna Góra, eller Srebrnogórska festning, oversettes til “Sølvfjellet” og er et militærhistorisk monument. Det ble konstruert i tidsrommet mellom 1764 og 1777 på ordre av kong Frederick II av Preussen. Komplekset består av seks fort, flere bastioner og tilhørende bygninger. Festningen var stor nok til å huse 4000 soldater og forsyninger nok til å motstå ett år med beleiring. I 1807 forsøkte Napoleons styrker å overta festningen, men den falt aldri i fiendens hender. Fra 1867 ble den militære garnisonen forflyttet, og selv om det ble foretatt militærøvelser frem til slutten av 1800-tallet ble festningen i større gard omgjort til museum og kulturminne. Den er anerkjent som en viktig del av polsk kulturarv. På begynnelsen av 2000-tallet ble festningen omgjort til kulturpark, og formelt innskrevet på listen over nasjonale historiske monumenter. 

I dette prosjektet skal festningens konstruksjon restaureres. Det tilrettelegges for at festningen skal bli et større mål for kulturturisme og kompetanseheving gjennom aktiviteter, kulturarrangementer og konferanser. I tillegg vil arkivmateriale, gjenstander og objekter digitaliseres. Det skal også opprettes et kompetansesenter for tradisjonshåndverk. 

Norsk partnerskap

Fjellgula Kompetanse AS deltar som norsk partner i dette prosjektet, og bidrar med bl.a. rådgivning i håndverksmessig arbeid, bygninger og parkanlegg, samt den pedagogiske utformingen av kompetansesentrene. 

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Polen

 • Prosjekteier

  Srebrna Gora Fortress

 • Nettsted

  forty.pl

 • Norsk partner

  Fjellugla Kompetanse

 • Partners nettsted

  www.fjellugla.no

 • Beløp

  € 3 323 738