Pressemelding

Stavkirkene – Norges unike bidrag til verdensarkitekturen

Nå lanseres boka «Bevaring av stavkirkene. Håndverk og forskning».

Publisert: 26. januar 2017 | Endret: 19. desember 2019

Bilde av Heddal Stavkirke. Foto: Dagfinn Rasmussen, Riksantikvaren
Heddal Stavkirke Foto: Dagfinn Rasmussen, Riksantikvaren

I 2015 var Riksantikvarens stavkirkeprogram fullført, og samtlige kirker satt i stand. Men det er ikke nok å ha 28 bevarte stavkirker i Norge; det trengs økt kompetanse for å sikre at stavkirkenes bevaring er tilstrekkelig kunnskaps-og forskningsbasert.- Med stavkirkene har vi en arv som forplikter, også internasjonalt. Jeg håper denne boken inspirerer til videre forskning og ny kunnskap om disse unike bygningene, sier riksantikvar Jørn Holme.

I boka Bevaring av stavkirkene formidles og drøftes erfaringene fra arbeidet med konservering av kirkekunst, og nye fakta og metoder legges fram.

Videre rommer boka en grundig forskingshistorikk, og en vitenskapsteoretisk analyse som peker framover og antyder nye forskningsoppgaver. Samtlige stavkirker, og de utførte arbeidene på hver enkelt av dem, presenteres.

Denne boka gir bred innsikt i fagfeltet, men også vektige innspill til ytterligere utforsking av stavkirkenes historie og deres helt spesielle betydning. Boka er utgitt som et samarbeidsprosjekt mellom Riksantikvaren og Pax Forlag.

Bidragsytere: Leif Anker, Lars Danielsen Holen, Sjur Mehlum, Tone Olstad, Ragnar Pedersen, Terje Planke, Mille Stein og Iver Schonhowd, Terje Thun med Jan Stornes, Helene Løvstrand Svarva og Thomas Bartholin

I bokredaksjonen: Leif Anker, Kristin Bakken, Anne Nyhamar og Sjur Mehlum

Billedredaksjon: Anders Amlo

Bilde av forsiden til boken Bevaring av stavkirkene. Håndverk og forskning
Bokforside Kristin Bakken (red.) Bevaring av stavkirkene. Håndverk og forskning. Foto: Oslo: Pax. 2016.

Dato 26.01.2017 10:02 endret 26.01.2017 11:22

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153