Nyheter

500 000 til Strømsø kulturmiljø i Drammen

Riksantikvaren gir by- og reiselivsselskapet «Byen vår Drammen» 500 000 til bevaring og utvikling av det viktige kulturmiljøet på Strømsø.  

Publisert: 14. november 2024

Langegården på Strømsø i Drammen.
Langegården på Strømsø ca. 1910-1920: Denne bygården har fått midler fra Kulturminnefondet for å bli satt i stand. Nå får kulturmiljøet støtte fra Riksantikvaren til verdiskaping. Foto: Ukjent, frie rettigheter.

Strømsø kulturmiljø er lite kjent, og det vil Drammen kommune, reiselivsselskapet, Drammen museum og en beboergruppe gjøre noe med. Området har ikke mindre enn 16 freda enkeltbygninger, 12 bygninger med kommunalt vern, i tillegg til at store deler av området står på Riksantikvarens oversikt over nasjonalt verdifulle bymiljøer.  

– Vi støtter en byutvikling som har kulturarven som både premiss og som ressurs for samfunnet, sier avdelingsdirektør Linda Veiby hos Riksantikvaren.  

Drammen er en by i sterk utvikling, og Strømsø har utfordringer både med trafikk, støy, store utbygginger i nærheten.

– Når mange gode krefter vil ta tak i situasjonen for å gjøre Strømsø til et bedre bomiljø i hverdag og fritid, blir dette et prosjekt vi stiller oss bak, til beste for både folk og kulturarv, sier Veiby.

Målet er å løfte området som en attraksjon for både beboere og besøkende. Derfor har samarbeidspartnerne planlagt formidling av områdets og Drammens kulturhistorie, for å skape oppmerksomhet, interesse og engasjement rundt kulturminner- og miljøer på Strømsø. I tillegg vil de etablere og spre kunnskap om vedlikehold, tilbakeføring og restaurering av kulturminner- og miljøer.   

Dette er Riksantikvarens satsing på verdiskaping:

Verdiskaping i kulturmiljøer er en tilskuddsordning  over statsbudsjettet. Målet er at prosjektene skal bidra til verdiskaping i kulturmiljøene. Verdiskaping er et viktig verktøy i arbeidet med de nye bevaringsstrategiene.  

Riksantikvaren skal legge til rette for gode prosjekter for kulturmiljøbasert næring, distriktsutvikling og omstilling i lokalsamfunn. Samarbeid med Sametinget, fylkeskommunene og nasjonale partnere står sentralt i satsingen, og skal styrke kunnskapsutvikling, læring og formidling.