Eøs-prosjekt

Et hus for tradisjonelt håndverk i Lihula

Et tidligere vodkadestilleri får nytt liv som et hus for tradisjonelt håndverk. I samarbeid med Fortidsminneforeningen, skal prosjektet bidra til utvikling og aktivitet i et  fraflytningstruet område i Estland.

Publisert: 6. mars 2022 | Endret: 16. november 2023

En hvit, rektangulær murbygning med røde doble dører og røde vinduskarmer, med grått skifertak, beliggende på en grønn eng med gule blomster.
Destilleribygningen i Lihula Det tidligere vodkadestilleri som kan dateres tilbake til 1600-tallet. Den gang ble bygget brukt til vodkafremstilling for en herregård i Lihula. Foto: Martin Siplane

Om prosjektet

Et tidligere vodkadestilleri får nytt liv som et hus for tradisjonelt håndverk. Prosjektet skaper liv i et fraflytningstruet område, og vil fungere både som samlingssted og som senter for kompetanseutvikling i lokalsamfunnet. 

Lihula er en kommune i Estland hvor opptil femti prosent av bygningene likevel står tomme. Formålet med prosjektet er å bidra til lokal utvikling, og at Lihula blir et attraktivt sted å bo. 

Prosjektet er sentrert rundt et tidligere destilleri som dateres tilbake til 1600-tallet. Den gang ble bygget brukt til vodkafremstilling for herregården i Lihula. Bygningen har siden stått tom, og har ikke hatt noen offentlig funksjon. Formålet med istandsettingen er å kunne ta i bruk bygget som et hus for tradisjonelt håndverk. Her kan lokallag og frivillige delta i workshops og bruke bygget til samlinger for sine foreninger. 

Bygget skal også være et kompetansesenter for lokale eier av eldre bygninger i området, og som ønsker hjelp til å vedlikeholde dem. Dette skal skje både gjennom å tilby kompetanse, og å gi tilgang til nødvendige verktøy. Innbyggerne kan for eksempel ta med seg vinduer og få hjelp til å restaurere dem. 

Norsk partnerskap

Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus er norsk partner i prosjektet. De har lang erfaring med å involvere frivillige og lokalmiljøet, blant annet gjennom ivaretakelsen av Vøienvolden gård i Oslo. 

I løpet av prosjektet har lokallaget vært på prosjektbesøk i Lihula, og prosjektdeltakerne i Lihula har besøkt Oslo. Formålet med møtene har vært gjensidig erfarings- og kunnskapsutveksling om engasjement og frivillighet – og hvordan historiske bygg kan bidra til å skape positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. 

En gammel murbygning med røde dører, liggende i forgrunnen av en noe forfallen herregårdsbygning, med grønne plener, hvite og gule markblomster og trær.
Destilleriet tilknyttet herregården i Lihula Det gamle vodkadestilleriet får i dette prosjektet nytt liv som et hus for tradisjonelt håndverk.
Foto: Martin Siplane
Nærbilde av en gammel murbygning i lys og grå murstein, med grått tak. Blomstereng foran bygningen, med høye gule og hvite markblomster.
Destilleribygningen i Lihula Prosjektet vil bidra til lokal utvikling, og fremme lokale håndverkstradisjoner.
Foto: Martin Siplane
Fra innsiden av et tidligere vodkadestilleri, med trekonstruksjoner og murvegger.
Destilleribygningen i Lihula Destilleribygningen kan dateres tilbake til 1600-tallet.
Foto: Martin Siplane
En hvit, rektangulær murbygning med røde doble dører og røde vinduskarmer, med grått skifertak, beliggende på en grønn eng med gule blomster.
Destilleribygningen i Lihula Det tidligere vodkadestilleri som kan dateres tilbake til 1600-tallet. Den gang ble bygget brukt til vodkafremstilling for en herregård i Lihula.
Foto: Martin Siplane
Innvendig i en murbygning me dbuet tak, lyssatt i blått og grønt.
Destilleribygningen i Lihulia Stemningsbilde fra den tidligere destilleribygningen.
Foto: Martin Siplane
  • Finansieringsperiode

    2014-2021

  • Land

    Estland

  • Prosjekteier

    Lääneranna kommune

  • Norsk partner

    Fortidsminneforeningen

  • Partners nettsted

    fortidsminneforeningen.no

  • Andre partnere

    Paide unit of Information Centre for Sustainable Renovation

  • Beløp

    € 500 000