Om prosjektet
Slovakia har svært mange kulturminner som det er viktig å ta vare på. Etter finanskrisen i 2008 var det færre midler i Slovakia til dette, og kulturminnesektoren ønsket derfor å tenke nytt om framtidig bevaring av kulturminner.
Som regel er det mer bærekraftig og kostnadsbesparende å arbeide kontinuerlig med vedlikehold av kulturminner, enn å restaurere de etter at de har fått forfalle over tid. Det slovakiske direktoratet for kulturminneforvaltning, ‘Monument Board of The Slovak Republic’, tok derfor initiativ til å etablere en tjeneste for å arbeide preventivt med å unngå skader på kulturminner, og dermed redusere kostnadene. Dette skjedde gjennom prosjektet ‘Pro monumenta’ i forrige periode av EØS midlene (2009-2014).
Den grunnleggende ideen var å utføre en kombinasjon av tilstandskontroll og enkle vedlikeholds- og sikringstiltak på jevnlig basis. Inspirasjonen kom fra den nederlandske tjenesten ‘Monumentenwacht’ som ble etablert allerede på 1970-tallet.
I løpet av prosjektet ble tre ‘ambulerende verksteder’ etablert. Disse består av tre større varebiler som er lastet med alt som trengs av utstyr for å utføre forebyggende tiltak på historiske bygninger og kulturarvmonumenter. Håndverkere med kompetanse på kulturminner kan dermed kjøre rundt til kulturminner som trenger tilsyn og utføre mindre tiltak der og da. I løpet av prosjektperioden gjennomførte de 226 slike besøk.
På grunn av gode resultater, ble prosjektet videreført som ‘Pro Monumenta II’. Målet var å fortsette praksisen med jevnlig tilsyn, og samtid videreutvikle tjenesten.
Et viktig mål med prosjektet er å øke kunnskap om forebyggende vedlikehold av kulturminner og behovet for dette i Slovakia. En hovedsatsing i den nye perioden var derfor å etablere tre bygningsvernsentre i ulike deler av Slovakia. Sentrene skal brukes til kursing i teknikker og metoder for bevaring av kulturminner. Prosjektet styrker dermed kunnskap om tradisjonelle metoder og tilgang til håndverkere med kompetanse på vedlikehold av kulturminner i hele landet.
Norsk partnerskap
Riksantikvaren er norsk partner i prosjektet. Målet med samarbeidet har vært å fortsette å lære om ambulerende vedlikeholdstjenester og hvordan de kan videreutvikles.
I løpet av prosjektperioden har Riksantikvaren invitert med norske aktører til to ulike workshoper i Slovakia. Den første handlet om kalksteinsmuring, og ble holdt i bygningsvernsenteret i Trnava, vest i Slovakia. Over fire dager ble det holdt faglige foredrag, og deltakerne lærte av hverandre ved å utføre arbeid sammen.
I den andre workshopen var temaet tradisjonelle metoder for tømring. Den ble holdt i verdensarvbyen Banske Stiavnica. Også denne var en kombinasjon av faglige foredrag og praktisk arbeid.
Pro Monumenta har i denne prosjektperioden bidratt til å overføre kunnskap fra sitt arbeid til Litauen og EØS-prosjektet FIXUS mobilis, samt til norsk partner ‘Kirkevakta’ i Asker kommune. Fixus mobilis har etablert en liknende tjeneste for jevnlig vedlikehold i Litauen, og ‘Kirkevakta’ har pilotert en metode for jevnlig vedlikehold av kirker i Asker kommune. Partnere fra både Fixus og Kirkevakta har vært på studietur til Slovakia for å lære av erfaringene fra Pro Monumenta.
Les mer om Pro Monumenta-modellen
Pro Monumenta
«Kulturambulanser på vei», Riksantikvaren 10. mai 2017
Kirkevakta
«Kirkevakta testet ut på Oslo Domkirke», Riksantikvaren 19. desember 2019
«Førstehjelp til kirker», Vårt Land (betalingsmur) 5. juni 2019
«Skal teste ut mobile kirkevedlikeholdsteam», KA 06. juni 2019
«Kirkene får felles vaktmestertjeneste», Aftenposten 11. juni 2019
-
Finansieringsperiode
2014-2021
-
Prosjektnummer
CLTPP001
-
Prosjekttype
Restaurering
-
Land
Slovakia
-
Prosjekteier
Monument Board of the Slovak Republic
-
Nettsted
-
Norsk partner
Riksantikvaren
-
Partners nettsted
-
Beløp
€ 913,587