1Beskrivelse

Saltutslag består av hvite, utstående krystaller på murvegger. Ofte faller pussen av murveggene. I svært fuktige områder kan gulbrune, klissete avleiringer forekomme.

Saltutslag på murvegger er vanlig å forveksle med soppangrep. Saltutslag skyldes transport av fuktighet fra utsiden av murvegger til innsiden. Ved denne fuktvandring skjer det en oppløsning av vannløselige salter i murmørtelen. Saltene transporteres med vannet til innsiden av veggen, der vannet fordamper og saltene utkrystalliseres i forskjellige former og farger. Vanligvis er krystallene hvite og står ut som lange, tynne nåler, men andre farger og former forekommer. Legger man krystallene i vann, løses de opp.

Store saltutslag på innsiden av en murvegg tyder på stor fukttransport fra utsiden og inn i bygningen.

Ved lagring av gjenstander i rom med saltutslag langs veggene, er det fare for sopp- og råteangrep dersom det ikke er sørget for god ventilasjon i rommet, og at det er god avstand mellom gjenstandene og veggen.

2Behandling

For å hindre utviklingen av saltutslag, er det som regel nødvendig å bedre fuktforholdene. Dette kan gjøres ved å endre dreneringen eller forsøksvis tørke ut veggen hvis oppfuktingen for eksempel har funnet sted på grunn av lekkasje.

Saltutslag på en teglsteinsmur som har vært utsatt for fuktighet.
Saltutslag på en teglsteinsmur som har vært utsatt for fuktighet. Foto: ukjent