Nyheter

Ny historisk vandrerute over Vegglifjell

Historisk vandrerute nummer 18, Nordmannsslepa-Veggli, over Vegglifjell, er offisielt åpnet.

Publisert: 29. juli 2024

Langs slepa kommer du til Daggrønuten. Gjennom tidene har folk brukt Hardangervidda som ferdselsåre for reiser og frakt av varer mellom Østlandet og Vestlandet. På slutten av 1700-tallet var Nordmannsslepa det viktigste veisambandet mellom de to største byene i landet: Bergen og Kongsberg. Nå kan du gå den østligste delen av denne ruta og kombinere historie og friluftsliv på tur. Foto: Tarand Krogh, Kongsberg og Omegns Turistforening

Ferdselsåre over Hardangervidda

Gjennom tusenvis av år har folk brukt Hardangervidda som ferdselsåre for å reise mellom Østlandet og Vestlandet. Nordmannsslepa var navnet på de store slepene (ferdselsårene) over Hardangervidda, som i mange tusen år var den viktigste forbindelsen mellom østlandet og fjordbygdene i vest. Ruta som er merket som historisk vandrerute utgjør den østligste delen av Store Nordmannsslepa.

På slutten av 1700-tallet var Nordmannsslepa det viktigste veisambandet mellom de to største byene i landet: Bergen og Kongsberg. Nå kan du gå den østligste delen av denne ruta og kombinere historie og friluftsliv på tur.

Kulturminner og severdigheter på turen

Langs store deler av ruta finnes det mange spor etter fangst og bosetning, helt i fra steinalder til nyere tid. De eldste spor etter ferdsel langs Nordmannsslepa er nesten 10 000 år gamle: det finnes fangstgroper, røyser og spor etter jernutvinning langs ruta. Ikke langt fra Veggli kirke der ruta starter, finner man rundt 30 gravrøyser fra folkevandringstiden.

– Historien er ofte best når den oppleves på stedet der det faktisk skjedde. Det å gå en historisk vandrerute gjør at vi kommer tett på livene til de som gikk her før oss, og opplever kulturminnene her og nå. Ingenting slår ekte opplevelser ute i naturen, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Biskopene som brukte vidda som hovedferdselsåre fra 1100 til 1600-tallet bygde opp et vardesystem vi fortsatt kan finne rester av i dag.

Også 1800-tallets emigranter brukte slepa for å ta båten til Amerika fra Bergen. Det er mange stedsnavn langs ruta som minner om tidligere tiders ferdsel, som Nordmannssletta (navnet kommer av at vikingene kalte innbyggerne fra Vest-Norge for Nordmenn.), Slepeskardet og Kjemhus (dit man kom i hus).

Les DNTs pressemelding her

Følg gamle spor fra bygd til fjells

Pressekontakt Riksantikvaren

Ring oss: 404 65 153
Send e-post: kom@ra.no

Historisk foto fra Nordmannsslepa
Foto: Anders P. Wallevik, utlånt av Hardanger Folkemuseum
Nordmannsslepa er godt merket. Slepa er merket og tilrettelagt av Kongsberg og Omegns Turistforening, sammen med lokale frivillige.
Foto: Tarand Krogh, Kongsberg og Omegns Turistforening
Killingskardet ligger langs slepa, ca. to kilometer fra Daggrøhytta.
Foto: Tarand Krogh, Kongsberg og Omegns Turistforening
Du finner et variert landskap langs ruta. Fra snaufjell, til seterdrift og beitemarker, myke myrer, gammelskog, og frodig lauvskog nederst mot bygda.
Foto: Lise Evjen, Riksantikvaren
Slepeskardet. Videre nordover fra Vegglifjell kommer man til Slepeskardet. Herfra fortsetter den historiske traseen nordvestover, men av hensyn til villreinens kalvingsområder merkes den historiske vandreruta sørover i retning Kongsberg og DNT-hytta Daggrø.
Foto: Tarand Krogh, Kongsberg og Omegns Turistforening
På vei mot Veggli Fjellkirke Kongsberg og Omegns Turistforening har, sammen med lokale frivillige, gjort en uvurderlig innsats med å tilrettelegge ruta, blant annet som her, med klopper over våte partier.
Foto: Lise Evjen, Riksantikvaren
Fullt oppmøte til åpningsturen! Nordmannsslepa – Veggli som Historisk vandrerute ble offisielt åpnet under Middelalderuka i Numedal 2024. Søndag 28. juli var det offisielt åpningsarrangement og fellestur fra Veggli til Vegglifjell, med rundt 75 spreke turgåere.
Foto: Lise Evjen, Riksantikvaren

Praktisk om turen

Nordmannsslepa er 23 kilomter lang og regnes som en middels krevende tur. Den går en vei, fra Veggli sentrum i retning Kongsberg og DNT-hytta Daggrø. Det finnes også private overnattingsmuligheter underveis. Fra Daggrø-hytta kan man fortsette turen sørover mot Kongsberg, eller gå tilbake til Veggli via Killingskardet. På ut.no finner du flere detaljer, kart og informasjon om turen!

Historien bak historiske vandreruter

En Historisk vandrerute er en turrute som går langs en gammel sti eller et veifar hvor det har vært ferdsel i tidligere tider. En tur langs en Historisk vandrerute er av 1-5 dagers varighet og det er mulig å overnatte i DNT-hytter eller andre alternative overnattingssteder underveis. Rutene, som er godt merket og skiltet, skal være knyttet til et bestemt historisk tema som formidles til turgåerne. Turgåernene skal både før og under turen kunne lese om rutas opprinnelser, og historier knyttet til den. Langs ruta finnes det også mange ulike kulturminner som kan oppleves underveis.

Utsikt fra Persbu. Foto: Tarand Krogh, Kongsberg og Omegns Turistforening

Samarbeid for opplevelser

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Riksantikvaren. Satsingen har pågått siden 2013 og til nå har vi åpnet 18 historiske vandreruter.

Satsingen på Historiske vandreruter skal øke kjennskapen til- og bruken av de gamle ferdselsrutene. De utvalgte rutene skal gi turgåeren flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv, for å løfte fram de gamle ferdselsveiene.

God tur!

Setring. Ruta byr på et variert landskap, og du kan komme over både sau og telemarkskyr. Foto: Tarand Krogh, Kongsberg og Omegn Turistforening