1Rette myndighet
Fylkeskommunene og Sametinget er rette myndighet til å gi tillatelse til privat metallsøking på automatisk fredete kulturminner med hjemmel i kulturminneloven § 8 første ledd, jf. forskrift om fastsetting av myndighet mv. etter kulturminneloven (ansvarsforskriften) § 3 (2) (og § 4 for Sametinget). Riksantikvaren har tilsvarende myndighet for kulturminner som Riksantikvaren har forvaltningsansvar for, jf. ansvarsforskriften § 2 (2).
2Rutiner for saksbehandling
Søknad om metallsøking på automatisk fredete kulturminner skal behandles på lik linje med søknad om andre typer tiltak knyttet til automatisk fredete kulturminner jf. kulturminneloven § 8 første ledd.
Før behandling av saken skal:
- ansvarlig universitetsmuseum ha gitt sin tilrådning til saken, jf. ansvarsforskriften § 8
- grunneier ha gitt skriftlig tillatelse til metallsøk på eiendommen
- søker ha levert og fått godkjent alle rapporter fra eventuelle tidligere metallsøk som vedkommende har fått tillatelse til
Søker bør ikke få tillatelse til metallsøk på mer enn én lokalitet eller ett jorde av gangen.
3Vilkår for tillatelsen
Dersom det gis tillatelse til metallsøking på automatisk fredet kulturminne skal følgende vilkår alltid være med i vedtaket:
- Tillatelsens gyldighet. (dato fra – dato til) (maks ett år)
- Tillatelsen er personlig, og kan ikke overdras til andre.
- Tillatelsen skal medbringes når det søkes på den aktuelle lokaliteten.
- Tillatelsen gjelder kun påvisning og eventuelt fjerning av gjenstander og funn fra pløyelaget. Det skal ikke graves under pløyelaget. (Dette punktet er kun aktuelt dersom tillatelsen gjelder pløyd mark.)
- Det skal brukes sporlogg ved søkingen, og alle funn skal måles inn og kartfestes med GPS.
- Det skal leveres rapport, sporlogg og funnliste til fylkeskommunen/ Sametinget innen 4 uker etter at tillatelsen utløper. Alle funn, også de som ikke er innleveringspliktige, skal inkluderes i rapporten.
Fylkeskommunen/ Sametinget kan også stille andre saklige vilkår.
4Andre opplysninger
Dersom det gis tillatelse skal følgende informasjon alltid være med i vedtaket/ brevet:
- Ved mistanke om funn under pløyelaget skal all videre graving stanses, og fylkeskommunen/ Sametinget kontaktes. Videre graving er straffbart etter kulturminneloven § 27.
- Gjenstandsfunn fra før 1537 mynter fra før 1650 og samiske gjenstander fra år 1917 eller eldre, er statens eiendom, jf. kulturminneloven § 12. Disse funnene skal innrapporteres til fylkeskommunen/ Sametinget. Riksantikvarens funnskjema skal fylles ut for hvert funn/ funnsted, og innrapportering skal skje fortløpende på e-post, senest dagen etter at funnet er gjort.
- Dersom det er tvil om funnets alder, skal det tas vare på og innrapporteres som om det var fra før 1537. Innlevering av funn skal skje til fylkeskommunen/ Sametinget, etter nærmere avtale.
- Behandling og oppbevaring av funn frem til innlevering skal foregå etter avtale med fylkeskommunen/ Sametinget.
- Tillatelsen til metallsøking gis i medhold av kulturminneloven § 8 første ledd, og innlevering av funn vil ikke kunne medføre finnerlønn.
Fylkeskommunen/ Sametinget skal legge inn alle innleveringspliktige funn i Askeladden som kartfestede enkeltminner under den aktuelle lokaliteten. Der det er hensiktsmessig å slå sammen flere lokaliteter på ett jorde til én, er det viktig at man bruker sammenslåingsverktøyet i Askeladden til dette (Flytt minnet til annen lokalitet).
Fylkeskommunen/ Sametinget skal oppgi en fast kontaktperson med kontaktinformasjon (telefon og e-post) som søker skal forholde seg til når det gjelder melding om funn, innlevering av funn og rapportering.
Rapporten skal følge funnene ved overlevering til universitetsmuseene.
Kopi av tillatelsen, eller avslag, skal alltid sendes grunneier, Riksantikvaren, og rette universitetsmuseum.
Tillatelsen er et enkeltvedtak. Fylkeskommunen må opplyse om det og om klageadgangen i kulturminneloven § 8 første ledd, tredje punktum.