1Når kan midlertidig fredning brukes?
Kulturminneloven § 22 nr. 4 gir anledning til å vedta midlertidig fredning når det foreligger en akutt trussel mot et kulturminne som vurderes å kunne ha nasjonal verdi. Trusselen kan være ulike former for inngrep eller ødeleggelse før det er etablert et formelt vern. Som for eksempel rivning av eksisterende byggverk, eller planer om utbygging av et område i nærheten av et kulturminne av nasjonal verdi.
Midlertidig fredning gir kulturminneforvaltningen tid til å utrede eventuell nasjonal kulturminneverdi, og grunnlag for permanent fredning. Både regionalforvaltningen og Riksantikvaren har myndighet til å fatte vedtak om midlertidig fredning.
Midlertidig fredning skal følges opp med ordinær fredningsprosedyre
Den kulturmiljømyndighet som har fattet vedtak om midlertidig fredning, skal så snart som mulig avklare forhold som er vesentlige for en mulig fredningsprosess. For eksempel om kulturminnet har nasjonal verdi, eiers behov/ønsker/planer om endring/ombygging, eiers og andre rettighetshaveres og interessenters holdning/innstilling til permanent fredning, vurderinger av tilstandsgrad, samt spørsmål om behov for tilskudd til istandsetting. Disse avklaringene vil inngå i vurderingen av hvorvidt det er grunnlag for oppstart av ordinær fredningsprosess.
Hvis det avklares at det midlertidig fredete kulturminnet ikke er aktuelt for permanent fredning, skal vedtaket om midlertidig fredning oppheves uten ugrunnet opphold.
Dersom fredningssak ikke allerede er startet opp for et kulturminne som er midlertidig fredet, bør fredningssak med hjemmel i kulturminneloven § 15 og § 19 settes i gang så snart som mulig og senest seks måneder etter vedtak om midlertidig fredning, eventuelt etter at klagesak er avgjort. Samlet gjennomføringstid frem til vedtak om permanent fredning bør ikke overskride to år, med mindre det foreligger spesielle årsaker som tilsier økt tidsbruk.
2Prosedyre
Vedtak om midlertidig fredning omfattes ikke av de særlige prosessbestemmelsene i kulturminneloven § 22, men isteden av forvaltningslovens generelle bestemmelser om saksbehandling av enkeltvedtak.
Etter forvaltningsloven skal partene normalt forhåndsvarsles i forkant av enkeltvedtak. I saker om midlertidig fredning skal forhåndsvarsling unnlates dersom varslingen kan medføre at trusselen som har aktualisert behovet for midlertidig fredning, realiseres. For eksempel ved at eier gjennomfører rivning før vedtaket om midlertidig fredning foreligger. I praksis vil det bare unntaksvis være aktuelt å forhåndsvarsle i slike saker. Hvis det er mulig, bør Riksantikvaren informeres før vedtak om midlertidig fredning fattes. Riksantikvaren skal motta kopi av alle vedtak om midlertidig fredning som fylkeskommunen/Sametinget fatter.
3Det midlertidige fredningsvedtaket
Vedtaket om midlertidig fredning skal være skriftlig og det skal være tydelig hvilke virkninger vedtaket medfører. Som for eksempel, at rivning ikke kan iverksettes. Dersom situasjonen er akutt, kan vedtak om midlertidig fredning underrettes muntlig, men må da umiddelbart følges opp skriftlig.
Hvis det er grunn til å tro at det midlertidige fredningsvedtaket ikke vil bli respektert, må politiet kontaktes for eventuell bistand.
Skriftlig melding ved brev eller e-post bør umiddelbart følges opp med telefon eller annen direkte kontakt.
Vedtaket sendes til:
- Eier / eventuelle andre rettighetshavere
- Dersom eier eller andre rettighetshavere er representert ved advokat, skal vedtaket sendes advokaten med kopi til eier/rettighetshaver.
Kopimottakere:
- Riksantikvaren/fylkeskommunen/Sametinget (avhengig av hvem som fatter vedtaket)
- Kommunen
- Eventuelt entreprenør ved trussel om riving, eiendomsmegler ved salg eller andre interessenter
4Eventuell klage
Muligheten til å klage bestemmes av forvaltningsloven § 28. Parter og andre med rettslig klageinteresse kan klage på vedtaket. Riksantikvaren er klageinstans for regionalforvaltningens vedtak om midlertidig fredning. Klima- og miljødepartementet er klageinstans for vedtak fattet av Riksantikvaren. I saker der regional kulturmiljømyndighet har fattet vedtak, skal klagen stiles til Riksantikvaren, men sendes til regionalforvaltningen som skal forberede klagesaken for Riksantikvaren. I saker der Riksantikvaren har fattet vedtak, skal klagen stiles til Klima- og miljødepartementet, men sendes til Riksantikvaren som skal forberede klagesaken for departementet.
Klagefristen er tre uker fra det tidspunkt underretning om vedtaket er kommet frem til vedkommende part. Vedtaksmyndigheten kan forlenge fristen før denne er utløpt. Er fristen for klage gått ut, skal klagen avvises. Klagen kan likevel behandles i enkelte tilfeller, jf. forvaltningsloven § 31.
Oversendelse til klageinstans
Dersom den forvaltningsinstansen som har fattet vedtaket som er påklaget, ikke tar klagen til følge helt eller delvis, men opprettholder sitt opprinnelige vedtak, skal saken sendes klageinstansen for behandling.
Klagen må inneholde:
- en beskrivelse av saken
- en redegjørelse for klagers anførsler, samt vedtaksmyndighetens vurdering av disse
- kopi av alle sakens dokumenter
Partene skal underrettes ved kopi av oversendelsesbrevet der det gis en frist for å komme med eventuelle tilleggsmerknader, som eventuelt skal sendes direkte til klageinstansen.
Klageinstansens avgjørelse er endelig og kan ikke påklages videre, jf. forvaltningsloven § 28 tredje ledd første punktum.
Klagen tas til følge
Finner vedtaksmyndigheten etter ny vurdering av saken at klagen skal tas til følge, kan vedtaket oppheves helt eller delvis.
Dersom det er regionalforvaltningen som har fattet vedtaket, og dette oppheves på politisk eller administrativt grunnlag i strid med kulturmiljøfaglig tilrådning, skal Riksantikvaren umiddelbart underrettes. Riksantikvaren vil i så fall ha mulighet til å fatte nytt vedtak om midlertidig fredning.
5Tinglysning
Vedtak om midlertidig fredning skal tinglyses av den kulturmiljømyndighet som fattet vedtaket. Dette bør gjøres så snart det er avklart at vedtaket skal følges opp med oppstart av ordinær fredningssak, eller dersom slik fredningsprosess allerede er igangsatt. Vedtaket skal sendes med følgebrev til Kartverket.
I henhold til kulturminneloven § 22 nr. 5 skal fredningsvedtaket tinglyses. Riksantikvaren vil sørge for tinglysingen. Tinglysing skjer etter at klagefristen er utløpt, og eventuelt etter klagebehandling er avsluttet.
Tinglysing sendes til:
- Kartverket
Kopimottakere:
- Eiere og eventuelle andre rettighetshavere
- Kommune
- Fylkeskommune
Rutinebeskrivelse for tinglysing, og mal for brev til Kartverket og mal for tinglysing er under utarbeidelse. Lenke til disse kommer.