Nyheter

Innsigelse mot boligfelt på Gran

Riksantikvaren reiser innsigelse til planforslag om tre nye boligfelt på Gran på Hadeland. De tre boligfeltene er i konflikt med viktige interesser i kulturlandskapet av nasjonal interesse i området.

Publisert: 18. september 2024

Ved Tingelstad gamle kirke Fra Gran på Hadeland. Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Riksantikvaren reiser innsigelse til boligfelt 8, 9 og 10 i Julibakka i kommuneplanens arealdel for Gran. Riksantikvaren har fått saken oversendt fra Innlandet fylkeskommune for vurdering av innsigelse på selvstendig grunnlag.

– Vår vurdering er at det er av nasjonal interesse å bevare opplevelsen av disse landskapsrommene, uten store endringer, sier avdelingsdirektør Linda Veiby i samfunnsavdelingen hos Riksantikvaren.

De foreslåtte boligfeltene ligger i landskapet Granavollen, Tingelstadhøgda og Røykenvik. Dette er et kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse (KULA) med mange viktige kulturminner. Området med foreslåtte boligfelt er også en del av satsningen Utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL) på grunn av sine unike verdier.

Kulturhistorisk grunn

De planlagte boligområdene ligger svært synlig i åssiden ovenfor Røykenvik, midt i landskapet Granavollen, Tingelstadhøgda og Røykenvik på Gran.

Julibakka er synlig fra store deler av landskapet. I nord er det lille handelstedet Røykenvik. Dette godt besøkte utfluktsmålet har et særegent sentrum med kulturmiljø fra da stedet var knutepunkt med togstasjon og damskipsbrygge. Like ved, på Nes, ligger en korskirke fra 1730-tallet. I sør, på Tingelstadhøgda, ligger Tingelstad gamle kirke. Dette er en steinkirke fra 1200-tallet som forteller om områdets viktige posisjon som maktsentrum i middelalderen.

Steinringen på Bilden ligger rundt 400 meter sør for sørenden av boligfelt 9. Steinringen består av åtte bautasteiner plassert i en sirkel, med en stein i midten. Dette er et automatisk fredet kulturminne. Den har trolig vært et gravminne. Det er kjent graver fra andre runde steinsettinger, som er datert til eldre jernalder.

Bryter med helheten

De planlagte boligområdene på toppen av en åskam vil bli dominerende mot horisonten og svekke landskapets opplevelsesverdier, etter Riksantikvarens vurdering.

– Store, sammenhengende boligområder bryter med lappeteppet av åkerland, skogholt og gårdsbruk som er et av de viktigste særtrekkene ved dette landskapet. Det vil svekke opplevelsen av området som et jordbrukslandskap. Jeg vil også få føye til at satellittbasert boligutbygging langt fra knutepunkt, skole, service og møteplasser er lite bærekraftig stedsutvikling, som ikke er i tråd med anbefalingene i Riksantikvarens klimastrategi, sier avdelingsdirektør Linda Veiby hos Riksantikvaren.

Landskap for ettertiden Kulturlandskapet på Gran på Hadeland er ett av 51 områder i Norge som ivaretas som Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Midt i bildet ser vi Søsterkirkene på Granavollen.
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Øvre Tingelstad
Øvre Tingelstad Kulturlandskap på Gran på Hadeland
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Steinhuset ved Gran prestegård, sett fra lufta
Steinhuset ved Gran prestegård
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Søsterkirkene på Gran
Søsterkirkene og kirkegården på Gran Fra Gran på Hadeland, Søsterkirkene
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153