Nyheter

Her legger de ned tidskapsel i vikingskipsgraven

Riksantikvaren leverte sitt bidrag da arkeologene gravde ned en fremtidig hilsen på Myklebust.

Publisert: 24. oktober 2024 | Endret: 25. oktober 2024

Bilde av UiB-arkeolog Morten Ramstad med en tidskapsel på fanget - midt i gravhaugen på Myklebust i Nordfjordeid.
UiB-arkeolog Morten Ramstad poserer med tidskapselen. Nå vil den ligge trygt forvart i gravhaugen på Myklebust til fremtidige arkeologer. Foto: Ole Søe Eriksen, Riksantikvaren

Tidligere denne uken ble de arkeologiske utgravingene i vikingskipsgraven på Myklebust i Nordfjordeid avsluttet.

Gravhaugen – som lokalt kalles Rundehogjen – ble sist utgravd i 1874 av arkeolog Anders Lorange, og man fant da det brente vikingskipet Myklebustskipet.

Da Lorange lukket gravhaugen for 150 år siden la han også ned en flaskepost med en hilsen til fremtidige arkeologer.

– Det var veldig spesielt og utrolig stort å finne den flaskeposten. Jeg har gjort mange fantastiske funn i min karriere, men dette er nok den flotteste, sa Morten Ramstad, seksjonssjef ved forminneseksjonen ved Universitetet i Bergen (UiB), etter funnet.

Arkeologene ble så oppglødd av funnet at de bestemte seg for å legge en tidskapsel fra 2024 tilbake i haugen. I Loranges ånd, som en hilsen til fremtidens arkeologer.

Riksantikvaren bidro også til tidskapselen, og riksantikvar Hanna Geiran la ned sitt bidrag i forrige uke.

– Det er fantastisk gøy at Lorange la igjen en flaskepost til nåtidens arkeologer. Da er det ekstra stas å kunne få bidra til en fremtidig tidskapsel fra vår tid, sier Geiran.

– Riksantikvarens bidrag måtte bli ett av våre klassiske freda-skilt i bronse. Det er spesielt passende siden Myklebust er fredet, og kanskje kan bli en del av verdensarven i fremtiden, sier hun.

Akkurat hva UiB-arkeologene la ned vil imidlertid ikke Ramstad avsløre.

– Det er en beskjed fra oss til fremtidige kollegaer. Det er en vel bevart hemmelighet som mest sannsynlig blir med oss i graven, sier han.

– Men jeg kan avsløre såpass at det er gave fra oss i feltet, og vi har lagt ned et brev, sier Ramstad med et lurt smil.

Undersøkelsene på Myklebust ble gjort som et ledd i kartleggingen av norsk vikingarv som mulig oppføring på Norges «venteliste» for verdensarv.

Utgravingen ble gitt i oppdrag av Riksantikvaren, og ble gjennomført av arkeologer ved Universitetet i Bergen (UiB), i samarbeid med Universitet i Stavanger.

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153
Bilde som viser riksantikvar Hanna Geiran, som legger ned sitt bidrag til tidskapselen på Myklebust: Et klassisk freda-skilt i bronse.
Her skal den ligge. Riksantikvar Hanna Geiran legger ned sitt bidrag til tidskapselen: Et klassisk freda-skilt i bronse.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Nærbilde av Riksantikvarens freda-skilt i bronse, vist frem av riksantikvar Hanna Geiran.
En fredelig fremtidig hilsen. Slik ser Riksantikvarens klassiske freda-skilt ut i bronse.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Bilde som viser UiB-arkeolog Morten Ramstad, mens han peker på hvor tidskapselen skal settes ned i gravhaugen på Myklebust i Nordfjordeid.
Her skal den ligge. UiB-arkeolog Morten Ramstad viser hvor tidskapselen skal settes ned - til glede for fremtidens arkeologer.
Foto: Ole Søe Eriksen, Riksantikvaren
Bilde av Morgen Ramstad fra UiB, som plasserer tidskapselen i Rundhøgjen - med bidrag fra både Riksantikvaren, UiB og Stad kommune.
En fremtidig arkeologisk hilsen på plass. Morten Ramstad plasserer tidskapselen på Myklebust - med bidrag fra både Riksantikvaren, UiB og Stad kommune.
Foto: Ole Søe Eriksen, Riksantikvaren