I skogen ligger det eldgamle kulturminner skjult under vegetasjonen, som annet boplasser, kullmiler og gravminner, i tillegg til nyere koier, fløteanlegg og sager. Skogen er en viktig materialbank på rot for kulturminner landet rundt, og skogbruket trenger mer kunnskap om næringens miljøpåvirkning.
– Vi ser stor etterspørsel etter kvalitetsmaterialer til istandsetting av kirker, hus og fartøy. Bærekraftig skogbruk bidrar både til at vi får det mangfoldet av virke vi har behov for, og at de kulturminnene som finnes i skog og utmark blir tatt vare på, sier avdelingsdirektør Linda Veiby hos Riksantikvaren.
Alt dette vil Innlandet fylkeskommune utforske i prosjektet Innotrad. Riksantikvaren vurderer at prosjektet er en viktig oppfølging av den nye bevaringsstrategien for landbruk, som inkluderer skogens kulturmiljø.
– Dette prosjektet passer som hånd i hanske til kulturmiljøforvaltningens nye storsatsing på landbrukets kulturmiljø og vår kommende håndverksstrategi, sier Veiby.
Store planer for skogen
Nesten en fjerdedel av Norge er dekket av skog, og Innlandet er et av våre store skogfylker. I Innotrad vil fylkeskommunen undersøke hvilke muligheter næringen har når natur-, klima- og kulturmiljøhensyn skal veie tyngre i skogdriften. Gjennom registrering og istandsettinger skal arkeologiske kulturminner og kulturmiljøer fra nyere tid bli del av opplevelsen av skogen.
Prosjektet er todelt, med et referanseprosjekt på en skogeiendom i Begnadalen i Valdres, mens den andre delen er et forprosjekt som tar for seg metodeutvikling, med hele Innlandet som nedslagsfelt.
Innlandet vil gå foran
Fylkeskommunen skriver at de ønsker å være et foregangsfylke for satsinger på kulturmiljø i skog, og er opptatt av at naturmangfold og klimavurderinger blir en del av kunnskapsbildet.
Senere vil prosjektet etablere oversikt over beste kunnskap og praksis, kartlegge skogeiere med interesse for lukkede hogstformer, kartlegge gårdssager og høvlerier, analysere markedet for kvalitetsvirke og sette tall på bygningsvernets behov for trevirke.
– Det var enkelt gå gi støtte til et så viktig og gjennomarbeidet prosjekt, sier Veiby. – Riksantikvaren ser fram til resultatene fra tresatsingen i Innlandet, og vi mener at både skogbruksnæringen og kulturmiljøforvaltningen vil få mye innsikt fra dette prosjektet.
Dette er Riksantikvarens satsing på verdiskaping:
Verdiskaping i kulturmiljøer er en tilskuddsordning over statsbudsjettet. Målet er at prosjektene skal bidra til verdiskaping i kulturmiljøene. Verdiskaping er et viktig verktøy i arbeidet med de nye bevaringsstrategiene.
Riksantikvaren skal legge til rette for gode prosjekter for kulturmiljøbasert næring, distriktsutvikling og omstilling i lokalsamfunn. Samarbeid med Sametinget, fylkeskommunene og nasjonale partnere står sentralt i satsingen, og skal styrke kunnskapsutvikling, læring og formidling.