Kulturarvens plass i totalberedskapen – hva innebærer det?
I denne Riksantikvartimen skal vi snakke om Totalberedskap. Norge befinner seg i en farligere og mer uforutsigbar verden,» lød innledningen i Meld. St. 9 (2024-2025) Totalberedskapsmeldingen. Forberedt på kriser og krig (Totalberedskapsmeldingen), som ble lansert 10. januar 2025. I meldingen understreker Regjeringen at Norge må styrke sin samlede beredskap og forsvarsevne. Dette innebærer spesielt at sivilsamfunnet må bli bedre rustet til å understøtte den militære innsatsen.
Kulturarv utgjør en sentral del av sivilsamfunnet, og kulturarvsinstitusjoner har de siste årene fremhevet dette, gjennom å beskrive kulturarvens funksjon og rolle som både mål, (virke)middel og motstandskraft i krig og konflikt. Totalberedskapsmeldingen viderefører dette perspektivet ved å understreke at kulturarv må ha en plass i totalberedskapen. Men hva vil egentlig dette si? Hvordan kan kulturarvsinstitusjoner best bygge videre på Totalberedskapmeldingens tankegods, argumenter og mål?
Det er seniorrådgiver Beate Strøm fra Riksantikvaren som skal snakke om dette. Det blir mulig å stille spørsmål i chat underveis, og vi bruker de siste 10-15 minuttene til å svare på spørsmål.
Riksantikvartimen sendes i Teams Live Event. Du trenger ikke melde deg på, eller installere noe, gå inn i denne lenken torsdag 10. april kl. 9, for å delta i sendingen.
Del gjerne invitasjonen, alle er velkomne til Riksantikvartimen! Hvis du har spørsmål, kan du gjerne sende oss en e-post til arrangement@ra.no
Har du ikke mulighet til å delta på direktesendingen? Alle Riksantikvartimene blir lagt ut i vår YouTube-kanal.
Fastsatt