Nyheter

Skal løfte frem bygder og byer og næringer og industri

Riksantikvaren har sendt forslag til bevaringsstrategier for kulturmiljøene for bygder og byer og næringer og industrier.

Publisert: 29. april 2025 | Endret: 28. april 2025

Luftfoto av en Odda - med smelteverket i forgrunnen - ved sjøen omgitt av fjell, som viser boligbygg, et stort lager, en elv, marina og grønne åser.
Odda smelteverk var i drift frem til 2002, og ligger i Odda sentrum, innerst i Sørfjorden i Hardanger. Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren

Det er på bestilling fra Klima- og miljødepartementet at Riksantikvaren nå har levert forslagene til de to nye bevaringsstrategiene.

Høringsfristen er 13. juni. Fristen for oppdraget er satt til 1. september 2025.

– Vi oppfordrer alle som har innspill til disse forslagene om å sende sine synspunkter. Vi ønsker at begge disse strategiene skal bli et viktig verktøy for alle involverte, sier assisterende riksantikvar Audun Skeidsvoll.

– Kulturmiljø er en ressurs i samfunnet. Disse bevaringsstrategiene skal styrke og samordne innsatsen i samfunnet, slik at vi kan ta vare på kulturmiljøene for fremtiden, sier Skeidsvoll.

Bevaringsstrategiene har en felles struktur, med ett hovedtema og underliggende deltemaer. Disse deltemaene handler om sentrale utviklingstrekk og kulturmiljøtyper som det er liten kunnskap om, eller der tapet er stort.

Bevaringsstrategiene for kysten og landbruket ble vedtatt 14. februar i år.

Bærekraftige bygder og byer 

Både i bygdene og i byene finner vi et stort mangfold av kulturmiljø som forteller historien om stedenes rolle i landets samfunnsutvikling.  

Klimaendringer, strukturelle endringer knyttet til bosetning og demografi og endret arealbruk gjør det utfordrende å ta vare på disse miljøene. Derfor er det viktig med et godt samarbeid mellom aktørene i bygdene og byene for å sikre at vi både bruker, bevarer og utvikler kulturmiljø på en bærekraftig måte. 

– Viktige deler av Norges historie er knyttet til byene og stedene, hvordan de er utformet, og hvor de ligger. Strategien skal vise hvordan kulturmiljøforvaltningen og samarbeidspartnere, både private og offentlige, kan bidra til bevaring og bærekraftig utvikling av byer og steder, sier Skeidsvoll. 

Forslaget til strategi har følgende deltemaer og prioriterte områder:  

Stedets identitet og særpreg:
Arkeologiske kulturminner – en kilde til kunnskap
Struktur – fra naturgitte forutsetninger til planlagte steder
Bygningsmiljøer som bidrar til særpreg  

Der vi møtes:
Fellesskapsbygninger
Uterom og grøntområder for fellesskapet  

Der vi bor:
Småhusbebyggelse under press – hus og hager 
Drabantbyene
Etterkrigstidens byplanlegging – gjenreisningsarkitekturen 

Industrien som bygde Norge 

Norge er en industri- og teknologinasjon. I hele Norge finner vi spor av hva industri og teknologi har betydd for landet vårt. Vi har et felles ansvar for å ta vare på kulturmiljøene våre, og bevaringsstrategien skal legge til rette for dette.   

– Næring, handel, industri og infrastruktur forteller om hvordan det norske folket har livnært seg, om hjemlig produksjon og etableringen av industribedrifter og om overgangen fra landbrukssamfunn til industrisamfunn, sier Skeidsvoll.  

– Vi ønsker at denne strategien skal føre til økt bevisstgjøring og engasjement for å ta vare på denne delen av vår historie og felles kulturarv, sier han. 

Forslaget til strategi har følgende deltemaer og prioriterte områder: 

Industrien som bygde samfunnet:
Industrimiljø
Hjørnesteinsbedriften  

Våre mangfoldige næringer:
Byindustri
Særegen småindustri  

Industriens logistikk:
Bevegelige kulturminner knyttet til næringer og industriers kulturmiljø
Infrastruktur knyttet til næringer og industriers kulturmiljø  

Audun Skeidsvoll, assisterende riksantikvar
Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren
Luftfoto av Knaben gruver i Kvinesdal, omgitt av steinete åser og sparsom vegetasjon under klar himmel.
Knaben gruver ligger nord i Kvinesdal kommune, og hadde gruvedrift fra 1885 til 1973.
Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren
Luftfoto av Vadsø med fargerike hus, asfalterte veier, grønne plener og en strandlinje synlig på høyre side under en overskyet himmel.
Tuomainengården i Vadsø i forgrunnen er en kvensk bygård fra 1840-årene.
Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren

Kontaktperson hos Riksantikvaren

Ida Strøm-Larsen, kjerneteamkoordinator
ida.strom-larsen@ra.no

Pressekontakt:

Ring oss: 404 65 153
Send e-post: kom@ra.no