Arrangement

Foredrag med Egil Bauer: Den nye boka om det gamle Oslo

Biblioteket hos Riksantikvaren i Schweigaards gate 28 i Oslo

En byggeplass der arbeidere i sikkerhetsutstyr graver ut og undersøker steinfundamenter og jord med verktøy og maskiner.
Steinbygning og andre bygningsrester under Bispegata, avdekket under utgravninger i Follobaneprosjektet i 2017. Foto: Line Hovd, NIKU

Historien om middelalder- og rennesansebyen fra ca. 1000 til 1624

I 1624 brant Oslo. Den nye byen Kristiania ble etablert på andre siden av Bjørvika, nedenfor Akershus festning, og de nedbrente restene av Oslo ble jevnet med jorden. Området ble tatt i bruk til landbruk, og slik forsvant det gamle Oslo gradvis fra syn og sinn. Først med de store gravearbeidene for jernbanen fra slutten av 1800-tallet dukket restene av hus, kirker og borger igjen opp fra glemselen.

I løpet av de siste tolv årene, med byggingen av Follobanen, utviklingen av Bjørvika-området og etablering av den nye Middelalderparken, har arkeologiske utgravninger avdekket omfattende spor av middelalderens by og havn. Disse utgravingene var utgangspunktet for den nye boka om det gamle Oslo. Selv om mange sider av byens historie for alltid vil være tapt for oss, er kunnskapen om det gamle Oslo større enn noen gang. Egil Lindhart Bauer er hovedredaktør for boka Det gamle Oslo 1000–1624 og har vært leder for flere av de store prosjektene i middelalderbyen. I dette foredraget forteller han overordnet om boka, og om ett av sine egne bidrag, som handler om ny kunnskap om forskjeller mellom bydeler i det gamle Oslo.

Foredraget foregår i Biblioteket vårt i Schweigaards gate 28, 0191 Oslo. Det blir enkel servering og alle er hjertelig velkomne – meld deg på innen: søndag 25. mai

Dørene åpner klokken 16 – møt opp i god tid slik at alle har funnet seg en plass når foredraget starter.

Påmelding i digitalt skjema

Velkommen!

Fastsatt

tir 27
Kl 16:30 mai
2025
tir 27
Kl 17:30 mai
2025