Nyheter

Verdensarv-befaring av vikingskipsgravene

Riksantikvaren tok med vikingtidekspert på befaring av alle sju gravhaugene som vurderes til verdensarv-nominering.

Publisert: 16. mai 2025

På toppen av Gjellstadskipet. Christian Løchsen Rødsrud viser georadar-bildene av Gjellestadskipet til professor Neil Price - på gresshaugen som nå dekker skipet. Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren

Den siste uken har representanter fra Riksantikvaren, sammen med fylkeskommuner og kommuner, samt Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger, foretatt befaringer ved sju skipsgravhauger landet rundt.

Dette er en del av Riksantikvarens arbeid med å kartlegge vikingarven som mulig verdensarv.

Disse skipsgravhaugene ble besøkt: Gjellestad i Østfold, Borrehaugene, Oseberghaugen og Gokstadhaugen i Vestfold, Storhaug i Rogaland, Myklebust i Vestland og Herlaugshaugen i Trøndelag.

Myklebust ble også besøkt – og åpnet – i fjor.

Invitert inn anerkjent ekspert

Med på befaringene var også professor i arkeologi, Neil Price, fra Uppsala universitet.

Han er en av verdens fremste på vikingtidens Skandinavia, og er invitert inn av Riksantikvaren som en ekstern, uavhengig ekspert for å kvalitetssikre og vurdere kartleggingen.

– De norske skipsgravhaugene er unike i verdenssammenheng, og Riksantikvaren mener det er disse sju haugene som best representerer vikingtiden, sier arkeolog og seniorrådgiver fra Riksantikvaren, Christian Løchsen Rødsrud.

– Vårt oppdrag nå er å gjøre en vurdering og komme med en anbefaling til Klima- og miljødepartementet om disse kan bli verdensarv. Da er disse befaringene svært viktige, og Neil Price er rett ekspert til å gjøre den uavhengige vurderingen, sier Løchsen Rødsrud.

Borre-omvisning: Ragnar Orten Lie (til høyre) fra Vestfold fylkeskommune forteller om Borre-haugene til professor Neil Price. Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153

Lang vei før verdensarv

Det var våren 2024 at Riksantikvaren fikk oppdraget om å vurdere en mulig oppføring på Norges «venteliste» for verdensarv. Etter planen skal Riksantikvaren levere sin faglige anbefaling til regjeringen til høsten.

– Men veien til eventuell verdensarvstatus er lang. Vi er fortsatt tidlig i prosessen, men disse befaringene er et viktig skritt på veien, sier Løchsen Rødsrud.

Norge har i samarbeid med flere andre land tidligere forsøkt å nominere vikingarv til Unesco, men forslaget falt i 2015. I etterkant har flere av de andre landene gått videre med sine egne steder, og danskene lyktes i fjor da Unesco satte fem ringfort fra vikingtiden på verdensarvlisten.

Det er regjeringen som beslutter om vikingarven eventuelt skal oppføres på Norges tentative liste. Regjeringen beslutter også om Norge skal gå videre med forslagene på tentativ liste og starte en nominasjonsprosess som grunnlag for behandling i Unesco.

Disse sju skipsgravhaugene vurderes:

  • Gjellestad i Østfold, hvor Gjellestadskipet ble funnet og gravd ut i 2020-2021. Opprinnelig var det ca. 30 hauger på stedet.
  • Borrehaugene i Vestfold. I dag er det et rikt kulturmiljø fra vikingtiden, med blant annet ni store gravhauger. Her ble Borreskipet funnet og ødelagt av veiarbeidere i 1851.
  • Oseberghaugen i Vestfold, hvor Osebergdronningens skip ble funnet.
  • Gokstadhaugen i Vestfold, hvor Gokstadskipet ble funnet.
  • Storhaug på Karmøy i Rogaland, hvor det ble funnet et skip i 1887. Det er flere, mindre hauger i området.
  • Myklebostad/Myklebust i Vestland, hvor det ble funnet et brent skip i 1874. Det er flere hauger i området, og skipet kan ha vært på størrelse med Gokstadskipet.
  • Herlaugshaugen på Leka i Trøndelag. Undersøkelser i 2023 viste at skipet kan ha vært fra så tidlig som 700-tallet, noe som gjør det til det eldste skipsfunnet i Norge.
På toppen av Jellhaugen i Halden viser Christian Løchsen Rødsrud frem bilder fra undersøkelsene.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Professor Neil Price besøkte Jellhaugen og Gjellestadskipet for første gang.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Jellhaugen i Halden ligger ved siden av Gjellestadskipet.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Flotte Borre-hauger: Befaringen gikk over alle gravhaugene på Borre.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Borre-haugene: Det ble også stopp ved steinrøysa på Borre.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Der fant man Oseberg-skipet Ragnar Orten Lie fra Vestfold fylkeskommune forteller om funnet av Oseberg-skipet.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Oseberg-posering: Professor Neil Price (fra venstre), samt Bjørn Håkon Rygh og Christian Løchsen Rødsrud fra Riksantikvaren poserer på toppen av Oseberghaugen.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Her fant man Gokstad-skipet Jan Bill (til høyre) fra Universitetet i Oslo forteller om funnet av Gokstad-skipet - på toppen av selve haugen.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Disse var på Borre: Representanter fra kommune, fylkeskommune, Universitetet i Oslo og Riksantikvaren var med på befaringen.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren
Befaringsteamet på Gjellestad: Denne gjengen med Rikantikvaren-ansatte, lokale politikere, grunneier, representanter fra fylkeskommune og Neil Price var på plass i Halden.
Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, Riksantikvaren