Universell utforming

Et utvalg bygg er tilrettelagt på Kongsvold fjellstue

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Om prosjektet

Kongsvold fjellstue består av mange bygninger og tilbyr overnatting til reisende over fjellet. Det historiske overnattingsstedet, der Pilegrimsleden går over tunet, hadde behov for å bli tilrettelagt og gjort tilgjengelig. For å få på plass en helhetlig løsning, ble hele anlegget vurdert under ett. Løsningene som ble valgt gir trinnfri adkomst til sentrale deler av bygningene, et universelt utformet toalett og tilrettelagte utearealer.

ADRESSE
Dovrefjell, 7340 Oppdal

VERNESTATUS
Fredet

PROSJEKTET
Statsbygg, Arkitektkontoret Schjelderup & Gram

KONTAKT
Statsbygg

Kongsvold fjellstue rundt 1930-1940. Siden 1100-tallet har det blitt tilbudt overnatting til reisende på Kongsvold. Foto: Ukjent, Riksantikvaren.

Historikk

Kongsvold fjellstue har røtter tilbake til 1100-tallet. Da ble det bygget sælehus, eller herberge, for reisende over fjellet. I 1670 fikk Kongsvold status som fjellstue. Etter et ras i 1710, ble Kongsvold flyttet til dagens plassering. I 1718 ble fjellstuen brent ned til grunnen av norske soldater under den Store nordiske krig. Kongsvold ble bygget opp igjen i 1720, og dette er de eldste bygningene på tunet i dag.

Over tid har fjellstuen blitt utviklet og utvidet, men en rød tråd i hele Kongsvolds historie er å tilby overnatting til reisende. Kongsvold ble fredet i 2015 for å sikre anleggets og enkeltbygningenes flere hundre års tradisjon som fjellstue.

Til høyre i bildet ligger bygningen Nordre som har fått bedret tilgjengelighet. Nordre ble valgt på grunn av avstanden til HC-parkeringen og den tilrettelagte Hovedbygningen. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Bygning Nordre fikk tilrettelagt adkomst og overnatting med bad. Her er trinnet foran inngangen byttet ut med skiferrampe i forkant. Opprinnelige farger i fasaden gir god kontrast mellom dør og vegg. De opprinnelige benkene er faste og har armlener. De doble dørene har fått dørbladautomatikk og åpnes samtidig. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Utfordringer og løsning

Tunet består i dag av over 30 bygninger, og det var stort behov for tilrettelegging og tilgjengeliggjøring av anlegget. For å få på plass en best mulig løsning, ble hele anlegget vurdert under ett. På den måten kunne tiltakene utfylle hverandre, og man kunne velge ut noen bygninger som ble oppgradert og tilpasset for rullestolbrukere.

Hovedbygningen med resepsjon var ikke tilgjengelig, og ble prioritert. Bygningen hadde et vindfang som hadde blitt bygget om og endret flere ganger. Etter samarbeid med fylkeskommunen ble det gitt dispensasjon til å erstatte vindfanget med et nytt vindfang som også hadde en utvendig rampe.

Resepsjonen ble utvidet for å innfri forskriftsmessig snusirkel for rullestol. I tillegg ble det bygget en ny resepsjonsdisk i to høyder. I tilknytning til resepsjonen ble det også etablert et universelt utformet toalett.

En av bygningene i tunet, Nordre, ble valgt ut til å oppgraderes med tilrettelagte soverom og toaletter. Valget falt på denne bygningen på grunn av kort avstand til HC-parkering og hovedbygningen. Opp til inngangspartiet på Nordre var det opprinnelig et trinn. Dette har blitt skiftet ut med en skiferhelle som fungerer som rampe. Innvendig ble tre soverom gjort om til to store rom med tilhørende bad. Alle dørene har automatisk døråpning og det er trinnfri adkomst mellom rommene.

Det ble valgt historiske farger i alle rommene, og fargesettingen fungerer i tillegg som kontrastmarkører. Alle trapper har blitt tilpasset med trappeneser i messing som gjør det sikrere å gå i trappene.

Totalt sett har Kongsvold fjellstue blitt et tilgjengelig overnattingssted for langt flere enn tidligere, uten at det har blitt gjort tiltak i alle bygningene.

Tidligere var resepsjon en høy disk i et trangt rom uten tilstrekkelig manøvreringsareal. En vegg ble revet og ny resepsjon i to høyder ble plassbygd for å gi besøkende en bedre velkomst. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Læringspunkter

  • Gjennom helhetlig planlegging er det mulig å gjennomføre tiltak som hever tilgjengeligheten i noen utvalgte bygninger. Samlet ivaretar disse bygningene viktige behov og funksjoner.
  • Historisk fargesetting gir ofte gode kontraster som også fungerer som kontrastmarkører.
Overnattingsrom i Nordre. Det er trinnfri adkomst til overnattingsrommene og dørautomatikk på alle dører.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.
Nordre har fått ny planløsning. Tre mindre overnattingsrom er omgjort til to tilrettelagte rom med egne bad tilpasset rullestolbrukere.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.
Tilrettelagt bad i Nordre.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.
Belegg i trapp gir god kontrast mot vegg. I tillegg er det påført trappeneser i messing med riller som tydeliggjør trappenesene og gjøre trappen sikrere å gå i.
Foto: Statsbygg.
Det var ikke universelt utformet toalett i Hovedbygningen tidligere. Nytt HCWC ble plassert i resepsjonsarealet, sentralt plassert mellom inngangssone, spiseareal og stuene innenfor. Historiske farger ble benyttet på døren og det gir god kontrast til tilliggende vegger.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Mellom resepsjonsareal og serveringsareal i hovedbygningen er det nå trinnfri adkomst. Tidligere høydeforskjell er utlignet med en plassbygd liten rampe.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.
Adkomst til Kroa fra tunet er tilrettelagt med rampe og bredere dør. Uteserveringen ble utvidet for å få tilstrekkelig manøvreringsareal. I tillegg ble eksisterende hellelagte stier utvidet i bredden for bedre rullbarhet.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Lignende eksempler