Sikring og kriseberedskap

Brannsikring av fredet og verneverdig bebyggelse

Brann er den største trusselen mot fredede og verneverdige bygg i Norge. Hvert år går verdifulle bygninger tapt i brann. Det er derfor behov for bedre brannsikring for fredede og verneverdige bygninger.

For å sikre kulturverdier vil det ofte være nødvendig med bedre brannsikring enn lovverket krever. I vanlige boliger er det normalt bare krav om røykvarsler og håndslokker.

Minst mulig endringer

Brannsikringstiltakene bør gjennomføres med minst mulig endringer av interiøret og eksteriøret. Hva som er akseptable inngrep, avhenger av bygningens verneverdi. Eiere bør gjennomføre en kost-nyttevurdering, der også kostnader i form av inngrep i bygningen og langsiktige skader blir vurdert.

Tilskuddsordninger

Det finnes flere tilskuddsordninger for brannsikring av freda og verneverdige bygg- se vår oversikt over tilskuddsordninger her.

Beredskapstelefon for kulturhistoriske bygg og inventar

Eiere, forvaltere og brannvesenet kan kontakte NIKUs beredskapstelefon hvis kirker og verna bygninger er utsatt for brann, flom eller andre hendelser som krever akutte tiltak. NIKUs eksperter på restverdiredning vil gi råd i hvordan man skal gå fram for å minimere skader.

Telefonnummer: 481 10 777

Les mer om tjenesten på NIKU sine nettsider 

Gode råd om brannsikring i trehus

Brannsikring spenner bredt, fra avanserte teknologiske løsninger til de helt enkle tiltakene. Mye kan gjøres med enkle midler: fornuftig bruk, enkel varsling og tilgang på slokkeutstyr.

Dette heftet byr på hele spekteret av løsninger (PDF).

Publisert: 26. februar 2021 | Endret: 17. september 2024