Fagområder

Historiske hager og parker

I Norge er det å behandle hager og parker som kulturminner ganske nytt, og vi har få fredete grønne anlegg.

Historiske hager og parker omtales blant fagfolk som grøntanlegg.

Eksempler på dette kan være fellesareal i boligstrøk, hager, parker, gravplasser, uteanlegg ved skoler og andre offentlige bygninger, idrettsanlegg og opparbeidet areal langs veier. Grøntanlegg kan ligge i naturlig terreng, eller på helt kunstig opparbeidede flater som for eksempel takhager.

Slike kulturminner utfordrer oss på en annen måte enn bygningsarven vår, fordi de stadig er i endring. Dette er levende kulturminner i ordets rette forstand — som vokser og dør, og skifter uttrykk med årstidene.

Det man i dag kaller landskapsarkitektur, ble i tidligere tider kalt hagekunst. Hagekunsten har, på samme måte som all annen kunst i samfunnet, blitt formet av tidsånden den ble laget i. Derfor handler de ikke mest om vakre fysiske omgivelser, men om mennesker – om ideer, tanker, handlinger og brytninger som har formet oss.

De er alltid et uttrykk for noe. Derfor er historiske hager og grøntanlegg verdifulle kulturminner, og en viktig del av fortellingen om hvem vi var — og er.

Tilskudd

Eiere av fredede hager og parker kan søke om tilskudd til skjøtsel og istandsetting. Her finner du en oversikt over våre tilskuddsordninger.

I tillegg til å søke tilskudd fra Riksantikvaren, finnes det flere tilskuddordninger hos Fylkeskommune, kommune og kulturminnefondet. Se også en samlet oversikt over tilskudd hos Bygg og Bevar sine nettsider.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Det historiske parkanlegget og flere bygninger er fredet.
Foto: May Britt Håbjørg, Riksantikvaren
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med park.
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Det historiske parkanlegget og flere bygninger er fredet.
Foto: May Britt Håbjørg, Riksantikvaren
Vannliljer. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Vannliljer i parken ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Foto: May Britt Håbjørg, Riksantikvaren
Historisk hage Stend hovedgård
Den historiske hagen ved Stend hovedgård. Hageanlegget er restaurert.
Foto: Bjarte Brask Eriksen
Baroniet i Rosendal I Kvinnherad kommune ligg Noreg sitt einaste baroni.
Foto: Lene Buskoven, Riksantikvaren
Baroniet i Rosendal
Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren
Baroniet i Rosendal På eigedomen finnst det også mindre hus.
Foto: Lene Buskoven, Riksantikvaren

Forvaltning av grøntanlegg

Det finnes rundt 250 freda grøntanlegg i Norge. Det er enten Riksantikvaren eller fylkeskommunen som er ansvarlig myndighet for hageanleggene fra nyere tid, som er fredet etter kulturminneloven. Det er også noen alleer som faller under dette. Dette er på samme måte som for den bygningen hagen hører til.

Noen få hager og enkelttrær er også freda etter naturvernloven, og da er det fylkesmannen eller Miljødirektoratet som har forvaltningsansvaret. På slutten av 1900-tallet opphørte ordningen med å frede enkelttrær, og det er heller anbefalt at verneverdige trær istedet inngår i en form for områdevern etter naturvernloven, kulturminneloven eller plan- og bygningsloven.

Norges første og største hageanlegg er funnet

Riksantikvaren ga i 2021 midler til hagearkeologiske utgravinger i Herregårdshagen/Residenshagen ved Herregården i Larvik.

Herregårdshagen/Residenshagen ble oppført som residens for grevskapet Larvik i 1674. Det antas at hagen var ferdig anlagt i 1680. Hagen, som lå øst for Herregården og er godt dokumentert i skriftlige kilder, kart, prospekter og foto, er vurdert å være Norges første og største formale/barokke hageanlegg.

Undersøkelsene har gitt ny kunnskap om hagen. Hagearkeologiske spor etter 1600-tallsanlegget ble funnet godt bevart under torva. Det er påvist spor etter bed/dyrkingsfelt, grusganger, plantegroper, dam og hagekvarter.

Sporene i grunnen har stor verdi, blant annet fordi anlegget har en sentral kildeverdi i norsk hagekunsthistorie.

Vi har nå mottatt rapporten fra utgravingene, den anbefales for de som ønsker å se nærmere på hagearkeologiske spor.

Høststemning ved Gjøvik gård. Dammene i parken er rester etter tidligere vannkanaler. Vannet som kom fra Hunnselva, ble på 1800-tallet bl.a. benyttet i drift av mølle og sagbruk ved Gjøvik gård. Bilde 1 av 2.
Foto: May Britt Håbjørg, Riksantikvaren
Høststemning ved Gjøvik gård. Dammene i parken er rester etter tidligere vannkanaler. Vannet som kom fra Hunnselva, ble på 1800-tallet bl.a. benyttet i drift av mølle og sagbruk ved Gjøvik gård. Bilde 2 av 2
Foto: May Britt Håbjørg, Riksantikvaren
Veileder for grøntanlegg

Publisert: 29. september 2020 | Endret: 10. oktober 2024