Nyheter

Flere nye verdensarvsteder på Unescos liste

Unescos verdensarvkomité har utnevnt flere nye verdensarvsteder. Blant annet har de danske ringfortene fra vikingtiden kommet med på den prestisjefylte lista.

Publisert: 17. september 2023 | Endret: 29. januar 2024

Statue i stein-fontene, torg og byfasader i gamlebyen i Lviv
Gamlebyen i Lviv. Verdensarvområde i Ukraina. Foto: Petar Milošević / CC BY-SA, Wikipedia

Verdensarvkomiteen har møte i Riyadh i Saudia-Arabia denne uken, og Norge er med som observatører.

– Vi gratulerer Danmark med oppføringen, sier riksantikvar Hanna Geiran. Verdensarven er menneskehetens felles arv, og vi er selvfølgelig litt ekstra stolte når Nordens felles vikingarv får en plass på lista.

De fem fortene ligger spredt i Danmark, og heter Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken, Borgring and Trelleborg. Fortene ble bygget i perioden 970-980.

I tillegg har byen Kuldiga i Latvia kommet på lista. Norge har hatt mye samarbeid med området, gjennom blant annet ordningen for EØS-midler.

– Det er gledelig å se at Kuldiga, som er et sted vi kjenner godt, får denne anerkjennelsen, sier Geiran.

Farelisten utvidet

Unescos fareliste viser truede verdensarvsteder. I januar fikk gamlebyen i Odessa status som verdensarv, og samtidig ble området ført rett inn på farelisten. Også i det pågående møtet ble ukrainsk verdensarv oppført på farelisten:

– Denne gangen handler det om området rundt Sankt Sofia-katedralen i Kyiv og gamlebyen i L’viv, sier Geiran. – Stedene er truet av krig, og vi håper at verdensarvstatusen vil gi ekstra beskyttelse i form av oppmerksomhet og aktsomhet mens krigen pågår.