Henningsvær er et av om ikke landets største fiskevær. Fiske har vært en av de tre viktigste næringene i Norge sammen med landbruk og industri. Lofotfisket og dets store betydning nasjonalt sett er i liten grad representert blant fredningene, og derfor er Henningsvær og historien dette kulturmiljøet representerer foreslått fredet.
På 1800-tallet vokste fiskeværet kraftig på grunn av stor etterspørsel etter torsk i Europa, med både boliger og bruksbygninger, i tillegg til at infrastruktur som fyr, dampskipruter og telegraf ble utviklet. Motoriseringen av fiskebåtene og den fortsatte veksten i fiskeriene på 1900-tallet medførte ytterligere utvikling av havna, boliger og forretningsvirksomhet.
Endringer i fiskeripolitikken, nedgang i fiske og effektivisering av fiskerinæringen, utvikling av veinett og fremvekst av blant annet reiselivsnæring fra 1970-tallet av har også satt sine spor i Henningsvær, både i form av fergekai, nye bygg knyttet til reiseliv og industri og gjennom at mange eldre bygninger har fått eller har behov for ny bruk.
Denne historien vises i dagens bygningsmasse, utendørs konstruksjoner som kai, molo og fiskehjeller og det øvrige uteområdet innenfor det foreslåtte fredningsområdet.
Formålet med den foreslåtte fredningen av Henningsvær kulturmiljø er kort sagt:
- å bevare stedet som en kilde til opplevelse og kunnskap om et av landets historiske viktigste fiskevær
- å legge til rette for at Henningsvær fortsatt kan være og videreutvikles som et levende sted med boliger, fiske, handel og annen næringsvirksomhet.
Les mer om fredningsprosessen på www.ra.no/henningsvaer
Fredningsforslag med vedlegg
- Høring og offentlig ettersyn forslag om fredning av kulturmiljø i Henningsvær Vågan kommune Nordland
- Utkast til forskrift Henningsvær
- Vedlegg: Merknader til melding om oppstart
- Utkast til forvaltningsplan Henningsvær, 30.09.2020
- Riksantikvarens oppfølging av politiske vedtak i fredningsprosessen i Henningsvær
Hvor skal kommentarer til høringen sendes?
Kommentarer til høringen sendes til Riksantikvaren: postmottak@ra.no eller pr. brev til Riksantikvaren, Postboks 1483 Vika, 0116 Oslo.
Husk å merke kommentar med saksnummer: 20/09940
Høringsfrist: 7. januar 2021
Kontaktinformasjon
Spørsmål kan rettes til:
Jorun Aresvik Hals, prosjektleder. E-post: jorhal@ra.no
Ler mer om fredningsprosessen her