Kurs

Kulturminner og akutte hendelser; roller, ansvar, utfordringer og muligheter i akutt fase

Skutevik I 2008 brant fire av Skuteviksbodene i Bergen. To ble totalskadet mens to andre fikk omfattende skader. Foto: Asgeir Spange Brekke, Riksantikvaren

Bakgrunn

I oppdrag fra Klima- og miljødepartementet, via Riksantikvaren, bemanner NIKU en beredskapstelefon og gir råd ved akutte hendelser som kan eller har forårsaket skader på kulturminner.

Tjenesten er gratis og ble opprettet i juni 2022. Så langt har telefonen belyst behov for avklaring av roller og ansvar ved akutte hendelser der kulturminner er berørt. Det viser seg også at de hendelser som oppstår, krever andre råd enn først antatt. Nina Kjølsen Jernæs er førstemottager av anrop på telefonen, og holder et nettkurs for kulturminneforvaltningen den 6. juni 2024.

Kursinnhold

Nettkurset vil gi en innføring i roller og ansvar hos kommuner og fylkeskommuner ved akutte hendelser som for eksempel brann og flom. Videre vil tjenesten med beredskapstelefonen beskrives. Ut fra erfaringer med bruken av beredskapstelefonen så langt, vil det gis generelle råd som omfatter noe forebyggende tiltak, men med hovedvekt på tiltak i akutt fase. Dette vil inkludere informasjon om restverdiredningstjenesten (RVR) og forsikring. Det vil bli lagt opp til vurderingsspørsmål underveis som diskuteres, samt tid til åpne spørsmål på slutten.

Alle som arbeider med kulturminner på kommunalt og fylkeskommunalt nivå er i målgruppen for kurset. Noen vil ha egenerfarte opplevelser med å håndtere akutte hendelser og skader på kulturminner. Andre igjen vil ikke ha erfaring fra før, men kanskje et ønske om å arbeide mer med temaet innenfor egen stilling. Begge deler er gode utgangspunkt for deltagelse.

Lenke til Teams-møtet er sendt ut i invitasjonen som gikk ut på e-post.

Hvis du har spørsmål til kurset kan du gjerne kontakte oss på arrangement@ra.no

Velkommen!

Fastsatt

tor 6
Kl 08:30 juni
2024
tor 6
Kl 10:30 juni
2024