Seminar: Utfordringer med teglkirkene fra 1850-1900
24. – 25. oktober blir det seminar om utfordringer med teglkirker fra 1850 – 1900, i Johanneskirken. For tiden er Johanneskirken pakket inn i stillas. Finnes det gode metoder for rehabilitering for slike kirker? Johanneskirken (fra 1894) er en viktig kirke midt i sentrum av Bergen. Mange andre byer har tilsvarende signalkirker midt i bysentrum, bygget i samme tidsperiode.
Johanneskirken er vakker og populær, men har gjennom hele sin levetid hatt store tekniske utfordringer. Vi erfarer at mange av de andre teglkirkene fra samme tidsperiode har tilsvarende utfordringer. Mange ulike reparasjoner/rehabiliteringer har vært gjort gjennom tidene, dessverre har mye av arbeidet hatt en negativ innvirkning på disse kirkene.
- Finnes det gode metoder for rehabilitering?
- Kan vi gi byggene et klimaskall som vil fungere både i dag og i kommende år med stadig økende nedbørsmengder?
Nå er Johanneskirken pakket inn i stillas – for å beskytte forbipasserende fra å få murstein i hodet! Muren slår nemlig sprekker. Spiret ble tidligere tatt ned for å sikre at det ikke falt i en storm. Vi ser også store utfordringer i vinduskonstruksjonene. Tilsvarende historier hører vi fra andre kirkeforvaltere. Johanneskirken vil bli brukt som et viktig case på dette seminaret, men det meste av kunnskapen er fullt overførbar til andre kirker i tegl.
Program på Bergen kirkelige fellesråd sine nettsider
Frist for påmelding: 17. oktober
Målet er å samle kirkeforvaltere, håndverkere, forskere, konsulenter, Riksantikvaren m.fl. for å belyse problemstillingene og utfordre hverandre, med mål om å finne den beste metoden for rehabiliteringen av slike kirker.
Fastsatt