Spesifisering av kunnskapsbehov
Plan- og bygningsloven er et sentralt virkemiddel i forvaltningen av kulturmiljøverdier og -interesser og for å oppnå nasjonale mål for kulturmiljø. Endringer i arealbruk og ulike aktiviteter påvirker tilstanden til kulturminner, kulturmiljø og landskap.
Det er behov for mer kunnskap om hvordan vern gjennom plan- og bygningsloven fungerer, hvilke arealformål, hensynssoner, bestemmelser, retningslinjer og kombinasjoner av disse som er best egnet til å ivareta ulike kulturmiljøinteresser, uavhengig av vernestatus.
Hvilken forvaltningspraksis legger kommunene til grunn og hvordan følges planene opp etter vedtak og realisering? Hva kjennetegner planer som fungerer/ikke fungerer, og hva gir et godt vern?
Hovedtema
Arkeologi, Bygninger, anlegg og konstruksjoner, Landskap, Areal og samfunnsplanlegging, Verdensarv og internasjonalt, Metode
Resultatområde
2. Kulturminner og kulturmiljø, 3. Friluftsliv
Klima- og miljødepartementets prioriterte kunnskapsbehov
1. Kunnskap om status og trender for tilstand, påvirkning og samlet belastning for norske økosystemer, og om hvordan og hvor mye ulike aktiviteter bidrar til å påvirke miljøtilstanden. 6. Kunnskap om arealbruksendringer. 7. Kunnskap om hvordan ulike samfunnsdrivere påvirker klima og miljø, og hva dette betyr for løsninger på komplekse klima- og miljøutfordringer. 12. Kunnskap om sammenhenger mellom de ulike klima- og miljøutforingene og hvordan tiltak kan bidra til å løse flere utfordringer samtidig.