Spesifisering av kunnskapsbehov
Reiseliv er et næringsområde med stort vekstpotensial og er den femte eksportsatsingen i regjeringens eksportreform. I reiselivssammenheng er natur og kulturmiljø viktige ressurser, og reiselivet er en viktig næring i mange lokalsamfunn. Samtidig setter reiselivsnæringen viktige kultur- og naturverdier under press.
Kulturmiljø ivaretas best som ressurs i samfunnsutviklingen når kulturmiljøets samfunnsnytte er dokumentert, og når vi har tilstrekkelig kunnskap om tåleevnene til miljø og hvordan ulike samfunnsdrivere påvirker klima og miljø.
Det er for lite kunnskap om sammenhenger og gjensidig påvirkning mellom kulturmiljø og reiseliv. Det er behov for mer informasjon om reiselivets effekt på kulturmiljø, både med tanke på forurensing, slitasje, påvirkning på og betydning for lokalsamfunn, men også med tanke på hvilke muligheter for bærekraftig bruk og forvaltning reiselivet kan gi for kulturmiljø. Det er behov for kunnskap om besøksforvaltning, og det er behov for kunnskap om effekten og konsekvensene av de tiltakene forvaltningen selv iverksetter for å invitere publikum og reiseliv inn, som for eksempel destinasjonsutvikling, sikring og skjøtseltiltak, fysisk tilrettelegging og formidling av arkeologiske og andre kulturminner for publikum.
Hovedtema
Arkeologi, Samfunnsnytte, Bygninger, anlegg og konstruksjoner, Verdensarv og internasjonalt, Landskap.
Resultatområde
1. Naturmangfold, 2. Kulturminner og kulturmiljø, 6. Polarområdene
Klima og miljødepartementets prioriterte kunnskapsbehov
1. Kunnskap om status og trender for tilstand, påvirkning og samlet belastning for norske økosystemer, og om hvordan og hvor mye ulike aktiviteter bidrar til å påvirke miljøtilstanden. 7. Kunnskap om hvordan ulike samfunnsdrivere påvirker klima og miljø, og hva dette betyr for løsninger på komplekse klima- og miljøutfordringer. 3. Kunnskap om naturens tålegrenser og mulige vippepunkter i klimasystemet og økosystemene.