Bevaringstrategier

Landbrukets kulturmiljøer

Riksantikvaren har levert et forslag til bevaringsstrategi for landbrukets kulturmiljø til Klima- og miljødepartementet, på oppdrag fra departementet. Den nye strategien skal være et verktøy for å nå nasjonale mål på kulturmiljøfeltet i årene som kommer.

Helgøya i Mjøsa, i Ringsaker kommune. Foto: Anders Amlo, Riksantikvaren

Bevaringsstrategien for landbrukets kulturmiljø skal bidra til at et mangfold av kulturmiljø blir bevart og tatt i bruk som ressurs i en bærekraftig samfunnsutvikling. Strategien skal også bidra til engasjement for landbrukets kulturmiljø.

De fire deltemaene i bevaringsstrategien er prioriterte områder innenfor det omfattende kulturhistoriske temaet landbrukets kulturmiljø.

Deltema 1: Bygninger i jordbruket handler om den rike og mangfoldige bygningsarven i jordbruket. Den representerer store kunnskaps-, opplevelses- og bruksverdier, men tapet er høyt. Mange bygninger har gått ut av bruk eller står i fare for å gjøre det. Prioriterte områder er den førindustrielle gårdens bygninger, enhetslåven og seterbygninger. Disse bygningene trenger forsterket bevaringsinnsats og tilrettelegging for ny bruk. Innsatsen skal bidra til at flere av landbrukets bygninger bevares og brukes.

Deltema 2: Jordbrukslandskapet handler om mangfoldet av landskap der folk produserer mat, lever og ferdes. Landskapene har store kulturmiljø-, natur- og opplevelsesverdier og er i endring på grunn av utvikling i jordbruket og annen bruk. Prioriterte områder er å ta vare på verdifulle kulturlandskap og å redusere og forebygge konflikter mellom jordbruksdrift og arkeologiske kulturminner. Innsatsen skal bidra til at flere verdifulle kulturlandskap og de viktigste automatisk fredete arkeologiske kulturminnene i jordbrukslandskapet er bevart og skjøttet.

Deltema 3: Kulturmiljø i skog handler for det første om kulturminner og kulturmiljøer knyttet til skogbruk. Det er behov for bedre kunnskap om innhold og utbredelse, og å bevare og formidle et større mangfold av næringens historie. I deltemaet inngår også å redusere og forebygge konflikter mellom skogsdrift og arkeologiske kulturminner. Den tredje prioriteringen gjelder bedre tilgang på kvalitetsvirke til restaurering og annen byggevirksomhet. Innsatsen skal bidra til at et mangfold av kulturmiljø i skog er bevart og i bruk og at skogbruksnæringen har god kunnskap om hvordan tiltak kan gjennomføres med minst mulig skade på kulturminner og kulturmiljøer.

Deltema 4: Kulturmiljø etter reindrift har det vært arbeidet lite med til nå, og det er stort behov for kunnskap om innhold, utbredelse, tilstand og tiltaksbehov. Deltemaets prioriterte områder er først og fremst kulturmiljø knyttet til tamreindrift, men inkluderer spor fra overgangen fra villreinfangst. Registrering og kartlegging prioriteres i en tidlig fase av strategigjennomføringen. Bevarings- og formidlingstiltak iverksettes etter hvert som kunnskapsgrunnlag er etablert. Innsatsen skal bidra til økt kunnskap om og bevaring av kulturmiljø etter reindrift.

Riksantikvaren sendte forslag til strategien ut på høring 10. mai 2024, med svarfrist 30. juni.

Så ble forslaget bearbeidet før strategien ble levert til Klima- og miljødepartementet i september 2024.

Under kan du lese høringssvarene.

Høringsvar

Publisert: 8. mai 2024 | Endret: 16. september 2024