Etter at den første redningen er over (brannen slukket, vannet har trukket seg tilbake) og det ikke lenger er fare for liv, starter hendelsens andre fase. RVR-tjenesten bistår redningstjenesten på skadestedet. RVR-tjenesten* står for RestVerdiRednings-tjenesten og består pr. dags dato av 25 biler som er plassert på strategiske steder hos de største brann- og redningssentralene i Norge. Bilene har utstyr som kan bistå med rask og effektiv hjelp til å fjerne røyk og vann fra bygningen, og de bistår ofte også til å redde ut verdifulle gjenstander. Tjenesten er finansiert som et spleiselag mellom norske forsikringsselskaper, og tjenesten utføres uavhengig av forsikringsstatus på eiendommen. RVR-tjeneste har mandat til å jobbe i 4 timer kostnadsfritt på skadestedet før det aktuelle forsikringsselskapet tar over.
Forsikringsselskapene har inngått avtale med saneringsselskaper (bransjestandard skadesanering**) om videre restverdiredning på den forsikrede eiendommen. I denne avtalen har saneringsselskapene forpliktet seg til å sende tiltaksplan til Riksantikvaren før tiltak settes i verk på fredete bygninger og kirker. Ikke alle saneringsselskaper har kompetanse på antikvariske gjenstander og bygninger, derfor er det viktig at vernemyndighetene kan komme med innspill i tidlig fase for å sørge for at rett kompetanse blir hentet inn.
*
Restverdiredning (RVR) er et samarbeid mellom brann- og redningsenheter og forsikringsnæringen i Norge. RVR-tjenesten ledes og finansieres av Finans Norge Forsikringsdrift.
Formålet er å begrense følgeskader etter brann- og vannskader samt andre hendelser. Tjenesten ble som kjent opprettet som en fast ordning i 1987.
**
Link til bransjestandard:
https://www.nhosh.no/bransjer/drift-og-service/skadesanering/bransjestandard-skadesanering/
Artikkel om bransjestandarden på NHO sine sider:
https://www.nhosh.no/bransjer/drift-og-service/nyheter/2018/bransjestandarden-for-skadesanering-ivaretar-kulturminner/