Den nye Follobanen mellom Oslo og Ski skal gå under Middelalderparken i Oslo. Som en del av Follobane-prosjektet har det vært gjennomført omfattende arkeologiske utgravninger, som er de største i hovedstaden på over hundre år. Arkeologene fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har gjort mange interessante funn som har gitt ny kunnskap om Oslo og befolkningen der i middelalderen.
Ny park i historiske omgivelser
Etter flere år med anleggsarbeid skal nå terrenget i Middelalderparken tilbakeføres. Parken skal ryddes for parkering og bygg, og med jernbanespor under bakken blir grøntområdet til parken nær dobbelt så stort. Flere landskapsarkitekter har deltatt i konkurranse om parkens utforming, og Bane NOR har tidlig invitert naboer og andre interesserte til idédugnad. Det er Rambøll som har fått oppdraget med utforming og opparbeiding av terrenget i Klypen. Oppdraget omfatter prosjektering for utforming og opparbeidelse av terrenget i Middelalderparken, der altså sluttresultatet skal blir en park.
Middelalderparken inn i fremtiden
Popup-utstillingen «Middelalderparken inn i fremtiden» står i Middelalderparken ut oktober 2020, og plakatene gir en smakebit på hvordan den nye Middelalderparken vil bli.
Publikum får også et innblikk i hvordan jernbanen som er bygd under Middelalderparken har gitt mer plass til parken som formidlingssted og nærpark.
– I Follobaneprosjektet har arkeologene avdekket mange nye hemmeligheter om livet i hovedstaden. Den nye parken vil gi oss muligheten til å formidle historien om Oslo i middelalderen, til glede for hele Oslo by, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Middelalderbyen Oslo
Som en del av Follobane-prosjektet har det vært gjennomført omfattende arkeologiske utgravninger.